zondag 28 april 2019

Ahmet Altan kreeg levenslang, in zijn nieuwe boek beschrijft hij intiem hoe hij zijn proces heeft ervaren / Trouw

Cultuur
Ahmet Altan
Ahmet Altan © -
Essay
De Turkse schrijver Ahmet Altan kreeg vorig jaar levenslang. In ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ doet hij verslag. Een voorpublicatie.
Het was bijna ochtend, maar nog steeds donker buiten. Mehmet en ik bevonden ons op de zevende verdieping van het gerechtsgebouw en wachtten op een gang die de glans had van mica en fluorescentie van Amerikaanse diners. We werden omringd door zo’n dozijn agenten.
We waren beiden afgevallen. Op ons gezicht zag je de sporen van slechte voeding en slecht slapen.
Tegen de avond waren we uit onze cel gehaald waar we twaalf dagen in voorarrest hadden gezeten en naar het gerechtsgebouw gebracht. Ze plaatsten ons eerst op de begane grond in een getraliede ruimte met houten bankjes tegen de muur.
We gingen op de houten bankjes zitten. Er was nog een verdachte, een man die we die dag voor het eerst zagen maar met wie we samen zouden worden berecht.
Op een televisie aan de muur tegenover ons was een Turkse serie. Het beeld was slecht en haperde. Op een bordje naast de televisie stond: ‘Onbevoegden mogen de televisie niet bedienen.’
We wachtten er ruim drie uur. Toen kwam de politie mij halen. Ze namen me mee naar de kamer van de openbaar aanklager. Mijn advocaat kwam ook.

Subliminale boodschap

De openbaar aanklager was degene die Mehmet en mij had laten oppakken op grond van de beschuldiging dat we een ‘subliminale boodschap’ hadden gegeven tijdens een televisieprogramma waar we na de militaire coup van 15 juli aan hadden deelgenomen.
Het was een kleine kamer. De man begon met zijn verhoor. Hij stelde geen enkele vraag over de militaire coup, over de coupplegers, of over onze ‘subliminale boodschap’.
Zijn vragen hadden betrekking op de krant die we tien jaar geleden hadden opgericht, de krant waar ik na vijf jaar hoofdredacteur van te zijn geweest in 2012 ontslag had genomen.
Op een gegeven moment zei hij: “We hebben de relatie tussen de coupplegers en deze krant vastgesteld.” “Wat zijn uw bewijzen?” vroeg ik. Hij spuide de zin die uit een Hollywoodfilm leek te komen en die hij maar al te graag een keer wilde gebruiken: “Ik ben hier degene die de vragen stelt.” “U kunt de vragen stellen, maar wanneer u zegt dat u iets heeft vastgesteld, bent u ook verplicht om met bewijzen te komen.” Natuurlijk kwam er noch die dag noch later een bewijs naar voren.

Zakdoekjes

De openbaar aanklager was heel onrustig. Hij bleef maar heen en weer lopen door de kamer. Zo nu en dan ging hij op zijn stoel zitten om vervolgens weer op te staan.
Ergens halverwege het verhoor begon zijn oor te bloeden. Hij drukte een zakdoekje tegen zijn oor om het bloeden te stelpen en stelde me tegelijkertijd vragen over krantenberichten van zes, zeven jaar geleden. De bebloede doekjes legde hij op tafel. Terwijl de stapel met bebloede zakdoekjes zich ophoopte, beëindigde hij het verhoor zonder dat hij mij ook maar één vraag over de coup had gesteld.
De agenten begeleidden me weer naar beneden. Mehmet werd meegenomen voor verhoor.
Het was al bijna middernacht. Ik ging op het houten bankje zitten en keek naar het haperende televisiescherm. Er was een scène met een vuurgevecht, twee groepen vuurden schoten op elkaar af. Vervolgens vluchtten een jongen en een meisje hand in hand weg.
Uit de vragen van de aanklager was mij niet duidelijk geworden waar we van beschuldigd zouden worden. Moe van het zitten, ijsbeerde ik tussen de twee muren. Twee uur later brachten ze Mehmet naar beneden.
Het wachten begon weer. Onaangekondigd kwam er een groepje agenten, dat ons meenam naar boven. De openbaar aanklager stuurde ons door naar een andere rechtbank met een verzoek tot arrestatie. Het was een enkelvoudige kamer. De kleine rechtszaal was warm. Vanwege de hitte duwde de rechter zijn toga steeds naar achter om verkoeling te vinden.

Coup

Wij waren opgepakt op last van het geven van een ‘subliminale boodschap’, maar ineens was de tenlastelegging gewijzigd. We waren doorgestuurd naar de rechtbank vanwege ‘deelname aan de coup’.
Toen de zitting begon, vroegen we de rechter: “Wij zijn opgepakt op grond van de beschuldiging ‘een subliminale boodschap’ te hebben gegeven, maar er wordt geen melding meer gemaakt van een dergelijke tenlastelegging. Wat is er gebeurd met de subliminale boodschap?”
Mehmet Hasan Altan
Het antwoord dat de rechter met een spottende glimlach gaf, verdiende het om de rechtsgeschiedenis in te gaan: “Onze officieren van justitie gebruiken graag termen waarvan ze de betekenis niet kennen.”
Wij hadden twaalf dagen in een cel gezeten omdat een officier van justitie het leuk vond om een term te gebruiken waarvan hij de betekenis niet kende. Dat is wat de rechter zei. Vervolgens begon de rechter aan zijn vragen. “Konden jullie niet voorzien dat deze mannen een coup zouden plegen?” Met een zelfgenoegzame lach voegde hij eraan toe: “Ik had het wel kunnen voorzien.”
Onze advocaten grepen in: “Er bestaat geen schuld als niet kan worden voorzien dat er een coup zal plaatsvinden. Onze cliënten kunnen hier niet van beschuldigd worden.” De rechter rekte zich uit: “Ik beschuldig ze ook niet, we zijn aan het converseren.” Vervolgens kwam er weer een gekke vraag: “U heeft gezegd dat de regering corrupte activiteiten heeft ontplooid.”
De advocaten kwamen weer tussenbeide: “Ook de oppositieleider beschuldigt de regering van corruptie. De regering beschuldigen van corruptie heeft niets te maken met een couppoging.”
De rechter reageerde er niet op.

Vonnis

Hij richtte zich tot mij: “Had u zich maar beperkt tot het schrijven van romans en u verre gehouden van politiek.”
We waren vroeg in de ochtend voor de rechter gehaald met een verzoek om arrestatie vanwege deelname aan een ‘couppoging’ en de man tegenover ons zei wat in hem opkwam. Ik begon boos te worden: “Wij zijn in voorarrest genomen vanwege een subliminale boodschap, vervolgens heeft u de tenlastelegging zonder enige uitleg veranderd. U beweert dat we coupplegers zijn. Zelfs als alle openbaar aanklagers en rechters in het gerechtsgebouw bij elkaar zouden komen, zouden jullie hier geen enkel bewijs voor kunnen vinden.”
Mehmet vulde aan: “Ik heb mijn hele leven gestreden tegen coupplegers, nu stelt u bekritiseren van de macht gelijk aan het plegen van een coup. Er is geen enkel bewijs, en dat komt er ook niet.”
De rechter schortte de zitting op voor een vonnis. Het was al bijna ochtend, maar het was nog steeds donker buiten.
We wachten op het vonnis van de rechter. Zouden we naar huis gaan of naar de gevangenis? Een man die rare vragen stelt zal hierover beslissen. We zijn moe en gefrustreerd. We worden omringd door een grote groep politiemannen.
Ik kijk uit het raam. De stad is stil. Ze slaapt. De straten zijn leeg. De straatlantaarns lijken uit te doven.
Dan ontstaat er beroering. De rechter heeft besloten. Ze brengen ons weer naar de rechtszaal. De rechter leest zijn vonnis voor: “Invrijheidstelling onder voorwaarden voor Ahmet Hüsrev Altan…” Nog voor ik me kan verheugen hoor ik de rest van het vonnis: “Gevangenisstraf voor Mehmet Hasan Altan…”
Ik voel een fysieke pijn, alsof ik ben doorboord met een ijzeren staaf. En tegelijkertijd voel ik ook een grote woede. Diepe wanhoop.

Roze dossiers

Mehmet kijkt me aan en glimlacht. Hij is blij dat ze mij vrijlaten.
De agenten brengen ons naar beneden. Er staat een politiewagen klaar om Mehmet naar de gevangenis te brengen. We omhelzen elkaar. Mehmet probeert me te troosten: “Maak je geen zorgen… Het is goed dat een van ons buiten blijft.”
Ze zetten hem in de wagen Ik kijk hem na. Ik bedenk dat ik niets heb gezegd bij ons afscheid.
Twee agenten komen naar me toe. Ze zullen me meenemen uit het gerechtsgebouw en vrijlaten. Ze duwen een ijzeren deur open. We lopen een gang in.
Tegenover me verschijnt een beeld dat ik nooit eerder heb gezien. Duizenden roze dossiers liggen als dode schildpadden in stapels over de vloer verspreid. Dit zijn dossiers met namen, verraad, moord, scheidingen, faillissementen, conflicten. Levens die verdwenen zijn in de dieptes van een gerechtsgebouw.
Een geheime begraafplaats van roze dossiers. Al schoppend en duwend tegen de roze dossiers banen we ons een weg door de gang. Er lijkt geen eind te komen aan de gangen of de dossiers... Soms stappen we op een dossier, wat me een ongemakkelijk gevoel geeft, alsof we op mensen stappen.
Er komt een eind aan de gangen. We klimmen de trappen op. Ze openen de deur van de hoofdingang en laten me vrij. Het wordt al licht. Ik ril door de ochtendkou. Ik haal diep adem. Ik ben vrij, boos en diepbedroefd. Ik weet dan nog niet dat mijn verdriet niet lang zal duren, dat ze dezelfde avond nog een aanhoudingsbevel zullen uitvaardigen en dat ik gearresteerd zal worden.
Ze zullen me naar de gevangenis sturen waar mijn broer zit. 

Glashelder verslag van de absurditeit van de Turkse rechtsgang

‘Had u zich maar beperkt tot het schrijven van romans en u verre gehouden van politiek’, verzucht de rechter tegenover Ahmet Altan in diens laatste roman, over zijn eigen gevangenschap. Misschien was de magistraat zelf wel een stille bewonderaar van de verdachte. Altan geldt als een van de beroemdste eigentijdse schrijvers van Turkije, maar aan schoonschrijverij heeft hij nooit gedaan. Zijn vlijmscherpe pen snijdt het liefst door de Turkse politiek heen.
Dat heeft hij niet van een vreemde. Ahmets vader, Çetin Altan, was een bekende schrijver en journalist die in de jaren zestig het parlement inging namens de Turkse Arbeiderspartij, een van de weinige linkse partijen die Turkije ooit gekend heeft.
“Het is een foutje van de meubelmaker dat u hoger zit dan ik”, bespotte hij de voorzitter van het parlement. Vader Altan doorstond meer dan driehonderd rechtszaken.
Zijn zoon Ahmet trapte net zo hard tegen de taboes van de Turkse staat. In 1995 zette de romancier zichzelf op de kaart met een artikel ‘Atakoerd’ in de krant Milliyet, waarin hij de lezer vroeg hoe hun land eruit had gezien als de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal ‘Atatürk’ (vader der Turken), een Koerd was geweest: “Zouden wij dan Turkse terroristen zijn?”. Hij werd meteen ontslagen.

Coupepoging

Erdogans AKP bracht Altan hoop. De partij die in 2002 aan de macht kwam richtte zich aanvankelijk op een vergaande liberalisering van de economie en het politieke landschap. De AKP verdedigde de rechten van minderheden, en maakte een einde aan de macht van het leger en de oude Kemalistische elite. Net zoals veel andere intellectuelen uit linkse nesten was Altan overtuigd liberaal geworden. Jarenlang schreef hij vol lof over Erdogan.
Maar in de nacht van 15 juli 2016 rolden de tanks weer door de straten van Istanbul. Een staatsgreeppoging eiste 248 levens en meer dan tweeduizend gewonden. Erdogans vakantieverblijf werd bestookt door helikopters en granaten, het parlement in Ankara werd gebombardeerd door gevechtsvliegtuigen.
Twee maanden later werd Altan opgepakt. Precies op de dag voor de couppoging had hij op televisie gezegd dat Erdogan ‘de weg opent’ naar een staatsgreep tegen zijn regering. Altans broer Mehmet voegde daar tijdens hetzelfde programma aan toe dat ‘een andere structuur binnen de Turkse staat’ wel eens ‘haar gezicht uit de zak kan steken’. De broers werden ervan beschuldigd verborgen berichten te hebben willen geven aan de Gülen-beweging, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de coup-poging.

Machtsnetwerk

In de openingsscène van ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ beschrijft Altan het moment van zijn arrestatie. Terwijl de agenten zijn huis binnenvallen denkt hij terug aan zijn vader, die na de staatsgreeppoging van 1971 twee jaar werd vastgezet. “Het was een herhaling van dezelfde werkelijkheid”, schrijft Altan. “Omdat dit land zich te traag door de geschiedenis heen bewoog om de tijd vooruit te laten gaan keert hij terug en vouwt zich dubbel.”
Vader Altan werd opgepakt door putschisten, zijn zoon door een regering die hem ervan verdacht putschisten te hebben gesteund. De Gülen-beweging, niet alleen een religieuze groepering, maar vooral ook een machtsnetwerk met grote financiële en politieke belangen, breidde door samenwerking met de AKP haar macht binnen het staatsapparaat sterk uit, totdat ze vanaf 2012 in een machtsstrijd verwikkeld raakte met de AKP.
Het lijkt vergezocht dat de atheïstische Ahmet Altan een aanhanger van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen is. Maar ook binnen de Turkse oppositie is Altan niet onomstreden: hij zou als redacteur van de krant Taraf jarenlang te weinig oog hebben gehad voor de bedenkelijke kanten van de beweging, en stelde zich steeds vierkant achter haar op in het conflict met de AKP, zo vinden sommige critici. Die stellingname is vermoedelijk de reden dat Altan nog veel zwaarder gestraft is dan tientallen andere journalisten die in Turkse gevangenissen zitten, verdacht van betrokkenheid bij de coup (om nog te zwijgen van honderden anderen die hun baan hebben verloren omdat hun kranten zijn gesloten of overgenomen).
Dat Altan zelf schuldig is aan betrokkenheid bij de putsch, laat staan van het gebruik van geweld, is verre van vastgesteld. Toch werden hij en zijn broer veroordeeld tot levenslange opsluiting. De intieme beschrijving van zijn proces is misschien wel de grootste verdienste van ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’.
Slechts weinig schrijvers hebben de absurditeit van de Turkse rechtsgang zo glashelder neergezet.
Ahmet Altan
Ik zal de wereld nooit meer zien De Bezige Bij;
96 blz. € 15

Lees ook:

Twee vrijgesproken Turkse journalisten mogen de cel toch niet uit

De verwarring in Turkije is compleet nu een uitspraak van het constitutioneel hof om twee journalisten vrij te laten in de wind wordt geslagen.

Duitser Yücel mag Turkse cel uit, zes Turkse journalisten gaan er levenslang in

Deniz Yücel kon gisteren de gevangenis in Istanbul verlaten. De Duits-Turkse journalist kreeg van de rechter te horen dat hij zijn proces in vrijheid mag afwachten. 

ChristenUnie en GroenLinks: uitzetting van yezidi’s per direct opschorten / Trouw

gedicht van de oo-go

Geen zeewind, geen poëzie

Toen ik keek
vanuit het zand
vanaf het strand
en luisterde naar de zee
met al haar golven
in de taal van haar geruis

toen 'k zestien was
en leefde op het water
droomde ik van liefde
droomde ik van pijn
geheimen zal het water
niet prijsgeven, behalve lege schelpen

geboren aan het Haringvliet
gegroeid
met het gezicht naar zee
werkend, varend op het water
geeft een rust
diepte
dieper dan het diepst verdriet

'k schrijf nu met weemoed
zomaar woorden
gebroken golven
keer graag terug
naar zee
mijn memories

geen zeewind
geen poëzie
alleen de taal
van mijn hart

Ben F. Wesdijk

Mozambique klaagt journalist aan ? Amnesty International

Mozambique klaagt journalist aan
Amade Abubacar is journalist in Mozambique. Toen hij mensen interviewde die vanwege geweld hun huis waren ontvlucht, werd hij opgepakt.
Kom nu voor hem in actie.

donderdag 25 april 2019

Demonstranten in Polen aangevallen en beboet / Amnesty International

Op de Poolse Onafhankelijkheidsdag in 2017 liepen veel demonstranten met fascistische en racistische symbolen. Ze riepen om een ‘wit Polen’. Een groep vrouwen wilde een tegengeluid laten horen. Ze hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Stop fascisme’.
Roep de Poolse regering op de aanvallers te berechten en de vrouwen volledig vrij te spreken.
De vrouwen werden door omstanders aangevallen. 'Ze trokken aan onze kleren,' vertelt Elzbieta, een van de vrouwen. 'Ik werd van achteren geschopt. Er werd op me gespuugd. We werden met geweld weggevoerd.'
Enkele maanden na de aanval werden de vrouwen aangeklaagd wegens 'verstoring van een demonstratie'. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen.

woensdag 17 april 2019

De geschiedenis van de Notre Dame is er een van verval, plunderingen en restauratie


De torenspits van de Notre Dame is volledig ingestort door de brand. Beeld AFP
De Notre Dame, waar vandaag een verwoestende brand uitbrak, verkeerde al lange tijd in slechte staat. Dat was niet voor het eerst. Begin 19de eeuw overwoog de gemeente de eeuwenoude kathedraal zelfs te slopen. De ommekeer kwam met de publicatie van het beroemde boek De klokkenluider van de Notre Dame. 
De Notre Dame van Parijs is een van de belangrijkste kathedralen ter wereld en een van de grootste toeristische attracties van Frankrijk, elk jaar bezocht door dertien miljoen mensen. Napoleon kroonde zich er in 1804 tot keizer. Met de bouw werd begonnen in 1163 en de kathedraal werd ingrijpend gerestaureerd in de 19de eeuw.
Waarschijnlijk is de brand veroorzaakt door werkzaamheden. In de Notre Dame liep een uitgebreid restauratieprogramma. Bij vluchtige inspectie oogde de kathedraal nog altijd als een robuuste kolos, symbool van onwankelbaar middeleeuws geloof in het hartje van Parijs, met haar glorieuze glas-in-loodramen en schilderachtige waterspuwers. Maar de Notre Dame verkeerde al lange tijd in deplorabele toestand. Pinakels – de decoratieve ‘torentjes’ – werden met stalen banden op hun plaats gehouden. Waterspuwers waren verdwenen – op sommige plaatsen stak slechts een pvc-buis uit de gevel. Op een aantal plaatsen is de stenen reling vervangen door houten schotten. In de tuin liggen stukken torenspits, waterspuwers en andere stenen ornamenten, die naar beneden zijn gekomen of uit voorzorg zijn verwijderd.
Mensen kijken huilend en biddend toe terwijl het dak van de Notre Dame kathedraal in vlammen opgaat. Beeld EPA

Grote fans

‘Voor een complete restauratie is 150 miljoen euro nodig’, zei Michel Picaud, voorzitter van de stichting Vrienden van de Notre Dame in 2017 in de Volkskrant. ‘Maar we hebben gekeken welke herstelwerkzaamheden het meest dringend zijn. Daarvoor hebben we de komende tien jaar 60 miljoen nodig.’ De Vrienden van de Notre Dame wierven fondsen in de Verenigde Staten, waar de zangeres Beyoncé en haar man, rapper Jay-Z, verklaarden grote fans van de kathedraal te zijn.
Rook en vlammen stijgen op uit de Notre Dame Kathedraal. Beeld AFP
De geschiedenis van de Notre Dame begint bij koning Lodewijk VII die de status van Parijs wilde onderstrepen met een groot religieus monument. In 1163 werd de eerste steen gelegd, in aanwezigheid van paus Alexander III. Van de 12de tot de 14de eeuw werd aan de kathedraal gebouwd. Onder Lodewijk XIV en XV werd de Notre Dame verbouwd volgens de classicistische idealen van de 17de en 18de eeuw.
Aan het begin van de 19de eeuw verkeerde de Notre Dame echter in een erbarmelijke staat. Tijdens de Franse Revolutie werden de altaren vernield en de schatkamer geplunderd. De standbeelden van 28 bijbelse koningen aan de westelijke façade werden onthoofd omdat ze voor Franse koningen werden aangezien.
Rook en vlammen stijgen op uit de Notre Dame Kathedraal. Beeld AFP
Mensen kijken toe terwijl de Notre Dame in brand staat. Beeld Getty Images
De revolutionairen voerden aanvankelijk een felle strijd tegen het katholieke geloof. De Notre Dame werd getransformeerd tot een Tempel van de Rede. De cultus van de Rede werd echter geen groot succes. Veel Franse burgers hielden vast aan hun katholieke geloof.
In de jaren na de Revolutie viel Frankrijk ten prooi aan strijd tussen royalisten en elkaar ook onderling bevechtende republikeinen. Toen Napoleon in 1799 de macht greep om de orde te herstellen, greep hij terug op het katholicisme. In 1801 sloot hij een concordaat met de paus, waardoor de kerk in ere werd hersteld. ‘Het luiden van de klokken van de Notre Dame met Pasen 1802 symboliseerde voor veel mensen het einde van de Revolutie’, schreef de Britse historicus Robert Gildea.
Rook en vlammen stijgen op uit de Notre Dame Kathedraal. Beeld Getty Images

Grapjes

Toen Napoleon zich in 1804 tot keizer liet kronen, waren de muren van de Notre Dame met vaandels bedekt, teneinde de beklagenswaardige conditie van het gebouw te maskeren. Rond 1830 was de kathedraal zo vervallen dat de gemeente Parijs overwoog haar te slopen.
Beeld REUTERS
De ommekeer kwam in 1831, toen Victor Hugo zijn klassieke roman De klokkenluider van de Notre Dame publiceerde. Met Quasimodo, de gebochelde klokkenluider, wist Hugo de Parijzenaars te overtuigen van de waarde van de Notre Dame, de romantische weerspiegeling van de Middeleeuwen op de Ile de la Cité in het hart van Parijs. In 1845 begon de restauratie van de kathedraal, aan de hand van oude tekeningen door de architect Viollet-le-Duc. Hij permitteerde zich wel een paar 19de-eeuwse grapjes. De beelden van de monsters op de voorgevel zijn niet ontsproten aan de middeleeuwen, maar aan de fantasie van de architect. Als grapje plakte hij zelfs zijn eigen gezicht op een beeld van de apostel Thomas, aan de voet van de torenspits.
Beeld EPA

Volle glorie

De westelijke façade haar twee stompe torens en roosvormige glas-in-loodvenster behoort tot de bekendste stadsgezichten ter wereld. Tot 1865 werd het zicht op de façade onttrokken door de huizen die destijds op het plein stonden. In opdracht van keizer Napoleon III sloopte baron Haussmann, prefect van de Seine, de straatjes voor de Notre Dame zodat de kathedraal voortaan in volle glorie getoond werd.
Brandweermannen bestrijden de vlammen en rook in de Notre Dame. Beeld AP
De Notre Dame is een symbool van het patrimoine, het erfgoed waar de Fransen zo trots op zijn, maar dat ook zo veel geld kost om te onderhouden. ‘In de kerk zit je nog droog. Maar als we niets doen zal het gaan lekken’, zei Michel Picaud van de Vrienden van de Notre Dame in 2017 tegen de Volkskrant. ‘In de 19de eeuw verkeerde de kathedraal in een nog veel slechtere staat. Toen was het praktisch een ruïne. Juist omdat te voorkomen, willen we nu ingrijpen.’
De plannen van de Vrienden zijn nu op tragische wijze doorkruist door een verwoestende brand.
Een brandweerman bestrijdt de vlammen die uit de Notre Dame omhoog komen. Beeld Getty Images
LEES VERDER
Grote brand legt deel Notre-Dame in de as
In de Notre-Dame in Parijs is maandagavond een grote brand uitgebroken. Zo’n twee uur na de brand, had de brandweer de vuurzee nog altijd niet onder controle. Aan het einde van de avond waarschuwden de brandweer en het ministerie van Binnenlandse Zaken om rekening te houden met het ergste. 
De torenspits van de Notre Dame gaat in vlammen op. Beeld REUTERS

Brand legt deel Notre Dame in de as, Macron belooft kathedraal opnieuw op te bouwen

Na negen uur blussen, heeft de Parijse brandweer eindelijk de enorme brand in de Notre Dame onder controle gekregen. Dat lukte pas rond 03.00 uur vannacht. Een groot deel van de kathedraal is verwoest, al konden de twee torens en de structuur van de kathedraal wel worden behouden.
De Notre Dame in Parijs maandagavond. Beeld Getty Images
President Macron beloofde de Fransen dat de Notre Dame weer helemaal opgebouwd zal worden. Hij zei dat Parijs hiervoor internationale hulp zal zoeken.
Macron: ‘We zullen met z’n allen deze kathedraal heropbouwen, want dat is wat de Fransen verwachten, want dat is wat onze geschiedenis verdient. De Notre Dame is onze geschiedenis, onze literatuur, onze verbeelding, de plek waar we al onze grootse momenten hebben beleefd’, zo zei hij vannacht tegen de aanwezigen bij de kathedraal. 
De eerste 100 miljoen euro voor de wederopbouw werd snel toegezegd door de Franse miljardair François-Henri Pinault. Ook de zakenman Bernard Arnault en zijn LVMH-groep hebben 200 miljoen euro beloofd. ‘Deze tragedie heeft alle Fransen getroffen’, aldus Pinault. De Franse oliemaatschappij Total zegde eveneens honderd miljoen euro toe. In de VS en andere landen zijn campagnes gestart om geld op te halen. EU-voorzitter Donald Tusk  heeft de lidstaten opgeroepen Frankrijk te hulp te komen.
Architecten en experts komen dinsdag naar de Notre Dame om te onderzoeken of het gebouw nog stabiel is en hoe het gered kan worden. Een Franse cultuurgoeddeskundige, Bertrand de Feydeau, waarschuwde dat het dak niet meer in oude staat hersteld kan worden. Zo heeft Frankrijk niet meer de grote bomen die in de dertiende eeuw werden gebruikt voor de houten spanten van het plafond.
Volgens minister van Cultuur Franck Riester wisten de brandweerlieden de meeste kunstschatten in de kerk te redden. Wel zijn er nog een paar schilderijen die mogelijk beschadigd zijn door het water en de rook. Het orgel, een van de grootste en beroemdste in de wereld, is volgens locoburgemeester Emmanuel Gregoire niet beschadigd. 
De brandweer zei in de loop van de ochtend dat al het vuur is geblust. Openbaar aanklager Remy Heitz deelde mee dat er geen bewijs is gevonden dat de brand is aangestoken. Het OM, dat met een team van vijftig man aan het onderzoek werkt, gaat uit van een ongeluk. 
De hele ochtend lieten regeringsleiders, kerkleiders en organisaties weten mee te leven met de Fransen, van de Britse koningin tot de hoogste islamitische geestelijke van Egypte. In een reactie zei paus Franciscus te bidden voor de Parijzenaars ‘om deze dramatische situatie het hoofd te bieden’. Net als het Vaticaan, bood ook de Russische president Poetin technische hulp aan om de Notre Dame weer te herstellen. 
De Notre Dame maandagavond van binnenuit gezien. Beeld AFP

Renovatiewerkzaamheden

De brand is mogelijk uitgebroken tijdens renovatiewerkzaamheden die gaande waren in de 850 jaar oude kathedraal. De torenspits is ingestort. Ook het dak van de kathedraal, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Parijs, is grotendeels verloren gegaan.
‘Het is net of je een fotoalbum van je familie ziet branden’, aldus Louis Mouchotte, een student die vanaf een afstand vol afschuw keek naar de brand. ‘Dit is ongelooflijk triest', zegt zijn vriendin Lucy Charil. ‘Het is moeilijk hiervoor woorden te vinden.’
Bluswerkzaamheden binnenin de Notre Dame. Beeld EPA
De brand, die iets voor zeven uur werd gemeld, zou op de zolder zijn ontstaan. Na een uur waren nog enorme vlammen te zien en grote rookwolken. De brandweer, die met zo'n vierhonderd man was uitgerukt, had de brand duidelijk niet onder controle. Vanuit nabijgelegen pleinen en straten keken voorbijgangers en bewoners geschokt naar de vlammen. Sommigen barstten in huilen uit. De omstanders hielden hun hand voor de mond tegen de vele rook.

‘Hartverscheurend’

‘Oh, nee’, riepen veel voorbijgangers voortdurend terwijl de brand snel om zich heen sloeg. De politie heeft de bevolking op Twitter dringend verzocht het gebied te mijden. De burgemeester van Parijs heeft opdracht gegeven een veiligheidszone rond de kathedraal in te stellen zodat de brandweer hun werk kan doen en om te voorkomen dat voorbijgangers gevaar lopen. De Notre Dame is met dertien miljoen bezoekers de meest bezochte toeristische trekpleister van Europa.
President Macron zou vanavond een tv-toespraak houden. Hij heeft besloten de rede uit te stellen om naar de Notre Dame te gaan. ‘Ik ben droevig vanavond om dit deel van ons te zien branden’, twitterde de president. Ook de premier spoedde zich naar de rampplek. 
‘Dit is hartverscheurend’, aldus de Amerikaanse priester en schrijver Edward Beck die  vol afschuw keek naar de beelden van de grote vlammen die uit het dak van de Notre Dame kwamen. 
Beeld de Volkskrant
Gevreesd werd dat de brandweer de brand niet onder controle zou krijgen vanwege de grote hoogte van de brand. Sommigen vroegen zich af, zoals de Amerikaanse president Trump, waarom er geen blusvliegtuigen en helikopters werden gebruikt om de Notre Dame te redden.
Volgens de Franse overheidsorganisatie voor veiligheid, Sécurité Civile, was de inzet van blusvliegtuigen geen optie. ‘Dit zou hebben geleid tot de instorting van het hele gebouw’, aldus de dienst in een reactie op een tweet van Trump. ‘Het is zo verschrikkelijk om deze enorme brand in de Notre Dame te zien’, twitterde de Amerikaanse president. Aan het einde van de avond riep de aartsbisschop van Parijs alle kerken in de stad op om de kerkklokken te luiden, als gebaar richting de Notre Dame.
Beeld EPA

Robuuste kolos

Bij vluchtige inspectie oogde de Notre Dame nog altijd als een robuuste kolos, symbool van onwankelbaar middeleeuws geloof in het hartje van Parijs, met haar glorieuze glas-in-loodramen en schilderachtige waterspuwers. Maar de kathedraal verkeerde al lange tijd in deplorabele toestand. Pinakels – de decoratieve ‘torentjes’ – werden met stalen banden op hun plaats gehouden. Waterspuwers waren verdwenen – op sommige plaatsen stak slechts een pvc-buis uit de gevel. Op sommige plaatsen is de stenen reling vervangen door houten schotten. In de tuin liggen stukken torenspits, waterspuwers en andere stenen ornamenten, die naar beneden zijn gekomen of uit voorzorg zijn verwijderd.
Aan de kathedraal werd gewerkt, in het kader van een omvangrijk restauratieprogramma. ‘Voor een complete restauratie is 150 miljoen euro nodig’, zei Michel Picaud, voorzitter van de stichting Vrienden van de Notre Dame in 2017 in de Volkskrant. ‘Maar we hebben gekeken welke herstelwerkzaamheden het meest dringend zijn. Daarvoor hebben we de komende tien jaar 60 miljoen nodig.’ De Vrienden van de Notre Dame wierven fondsen in de Verenigde Staten, waar de zangeres Beyoncé en haar man, rapper Jay-Z, verklaarden grote fans van de kathedraal te zijn. 

Victor Hugo

De bouw van de Notre Dame begon in de 12de eeuw, maar de kathedraal werd ingrijpend gerestaureerd in de 19de eeuw. De Fransen zijn dol op hun patrimoine, hun erfgoed, maar dat is niet altijd zo geweest. Aan het begin van de 19de eeuw verkeerde de Notre Dame in een rampzalige toestand. Tijdens de Franse Revolutie werden de altaren vernield en de schatkamer geplunderd. Toen Napoleon zich in 1804 in de kathedraal tot keizer liet kronen, waren de muren met vaandels bedekt, teneinde de beklagenswaardige conditie van het gebouw te maskeren. Rond 1830 was de Notre Dame zo vervallen dat de gemeente Parijs overwoog haar te slopen.
Het dak van de kathedraal is grotendeels verloren gegaan. Beeld EPA
De ommekeer kwam in 1831, toen Victor Hugo zijn klassieke roman De klokkenluider van de Notre Dame publiceerde. Met Quasimodo, de gebochelde klokkenluider, wist Hugo de Parijzenaars te overtuigen van de waarde van de Notre Dame, de romantische weerspiegeling van de Middeleeuwen op de Ile de la Cité in het hart van Parijs. De kathedraal werd gerestaureerd. Aan de hand van oude tekeningen werd het gebouw in oude luister hersteld door de architect Viollet-le-Duc. Hij permitteerde zich wel een paar 19de eeuwse grapjes. De beelden van de monsters op de voorgevel zijn niet ontsproten aan de middeleeuwen, maar aan de fantasie van Viollet-le-Duc. Als grapje plakte hij zelfs zijn eigen gezicht op een beeld van de apostel Thomas, aan de voet van de torenspits.
De westelijke façade met zijn twee stompe torens en het roosvormige glas-in-loodvenster behoort tot de bekendste stadsgezichten ter wereld. Maar tot 1865 werd het zicht op de façade onttrokken door de huizen die destijds op het plein stonden. In opdracht van keizer Napoleon III sloopte baron Haussmann, de prefect van de Seine, in de jaren zestig van de 19de eeuw een groot deel van Parijs. Smalle steegjes maakten plaats voor brede boulevards en pleinen. Zo werden ook de straatjes voor de Notre Dame gesloopt om plaats te maken voor een plein dat de kathedraal in haar volle glorie toonde.
Beeld de Volkskrant
Beeld AFP

Dit schreven we eerder over de Notre Dame

Het onvoorstelbaar rijke erfgoed van Frankrijk is ook een last: veel monumenten behoeven restauratie en de staat kan die niet alleen betalen. De Notre Dame, symbool van middeleeuws geloof in Parijs, is in verval - misschien dat fans Beyoncé en Jay-Z kunnen bijspringen.
Voor de haastige passant is de Notre Dame van Parijs nog altijd een robuuste kolos, symbool van onwankelbaar middeleeuws geloof. Maar kijk beter en je ziet dat de boel met stalen banden bij elkaar wordt gehouden.

Sri Lanka is van plan weer executies uit te voeren

Frankrijk staat even stil: ‘Iedereen die een hart heeft, sidderde bij de beelden’


Passanten bekijken de Notre-Dame, waarvan het dak verwoest is in de brand. Beeld AFP
Frankrijk rouwt om de brand in de Notre-Dame, en de rampspoed lijkt de Fransen te verenigen. Zo voelen ze dat ook in die andere, minder bekende Parijse kerk: de Saint-Sulpice. ‘Of je nu religieus bent of niet, zoiets raakt iedereen.’
Priester Jean-Loup Lacroix kan de sleutel van zijn kantoor niet vinden. ‘Ik had hem toch hier neergelegd?’, vraagt hij aan een collega in een paars habijt. Terwijl hij zoekt, rinkelt zijn telefoon onophoudelijk. ‘Nee, dit is niet bepaald een handige dag om mijn sleutels kwijt te raken’, zegt Lacroix met gevoel voor understatement.
Père Lacroix is de beheerder van de Saint-Sulpice, de op een-na-grootste kerk van Parijs. De 17de-eeuwse kathedraal is onder kunsthistorici vooral bekend om het indrukwekkende houten orgel. Poëzieliefhebbers zouden de kerk kunnen kennen als de plek waar de Duitse dichter Heinrich Heine trouwde. Maar de meeste toeristen laten de Saint-Sulpice – zo’n twee kilometer ten zuidwesten van de Notre-Dame – links liggen.

Macron: herbouwen in vijf jaar

President Emmanuel Macron heeft dinsdagavond in een televisietoespraak beloofd de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. ‘We gaan de kathedraal weer opbouwen nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar van nu gebeurt’, aldus Macron. ‘Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting’. Voor het herstel van de Notre-Dame is in minder dan een dag al meer dan 700 miljoen euro bijeengebracht, met name door een klein aantal vermogende families uit het Franse bedrijfsleven.
Maar nu doet de kerk van Lacroix ineens dienst als ‘surrogaat-Notre-Dame’. De missen die in de aanloop naar Pasen in de door brand gehavende kathedraal zouden plaatsvinden, zijn verplaatst naar de tweede kerk van de Franse hoofdstad. Als aanstaande vrijdag de kruisdood van Christus wordt herdacht, zullen de gedachten van de kerkgangers ongetwijfeld ook uitgaan naar de Notre-Dame, en naar de brand die de middeleeuwse Oude Dame van Parijs maandagavond deels in de as legde.

Iets goeds

‘Ik wil geloven dat een verschrikkelijke ramp als deze brand ook iets goeds voortbrengt’, zegt Père Lacroix. ‘Dat mensen zich realiseren dat we samen moeten leven, en samen iets op moeten bouwen.’
Pere Lacroix zat met zijn confrères te eten, toen hij op de televisie beelden zag van de brand. Hij was ‘totaal verdoofd’. ‘Je realiseert je op zo’n moment dat er iets gebeurt wat je niet kunt bevatten.’ Lacroix had desondanks de tegenwoordigheid van geest om meteen contact op te nemen met zijn collega’s bij de Notre-Dame, en zijn hulp – en kerk – aan te bieden. Een dag later zijn de voorbereidingen voor de Sainte Semaine, de heilige week voor Pasen, in volle gang.
Vlammen slaan uit het dak van de Notre-Dame. Beeld AP
‘De Notre-Dame is onze geschiedenis’, zei president Macron maandagavond voor de brandende kathedraal, terwijl het blussen nog in volle gang was. ‘De plek waar we al onze grote momenten hebben beleefd. Onze epidemieën, onze oorlogen, onze bevrijding. Het is het epicentrum van ons leven.’ Gevoelsmatig is de Notre-Dame het hart van Frankrijk. Vlak voor de kathedraal ligt het ‘point zero de Paris’, het nulpunt van Parijs. Wie in Frankrijk een bord ziet met het aantal kilometers tot Parijs, ziet in feite het aantal kilometers tot de Notre-Dame.

Winterjas

Frankrijk rouwt om de brand in de Notre-Dame, en de rampspoed lijkt de Fransen te verenigen. ‘Iedereen die een hart heeft, iedereen met enig gevoel voor schoonheid, heeft gesidderd bij het zien van de beelden van de brand’, denkt Guy Nicard, een 70-jarige man die in een rode winterjas op de houten kerkbanken in de Saint-Sulpice zit. Hij leest Le Parisien, het Parijse dagblad dat een huiveringwekkende foto van de brandende Notre-Dame op de voorpagina heeft staan.
‘Of je nu religieus bent of niet, zoiets raakt iedereen. Hier kun je niet ongevoelig voor zijn.’ Zelf is Nicard ‘eigenlijk niet echt gelovig’. Toch komt hij regelmatig in de Saint-Sulpice, om even tot rust te komen. ‘Als klein jongetje heb ik daar gestaan, als misdienaar’, vertelt Nicard terwijl hij naar het altaar wijst.
Dinsdagmiddag verzamelden mensen zich voor de Saint Sulpice voor een wake. Beeld AP
Priester Lacroix werd het meest geraakt toen hij hoorde dat de eerste steunbetuiging die de aartsbisschop van de Notre-Dame gisteravond ontving van een rabbijn kwam. Maar Lacroix hoopt toch ook dat ‘meer mensen het belang van de christelijke traditie voor ons land erkennen’.
President Macron prees de ‘extreme moed’ van de brandweerlieden, die er met hun inspanningen voor hebben gezorgd dat de structuur van de kathedraal nog overeind staat, evenals de twee kenmerkende torens aan de voorzijde. Frankrijk maakt een diepe buiging voor zijn soldats du feu, de soldaten van het vuur, zoals brandweermannen en -vrouwen genoemd worden. Met recht: het brandweerkorps is in Frankrijk een onderdeel van het leger.

Heldenrol

Een bijzondere heldenrol werd gespeeld door Jean-Marc Fournier, de kapelaan van de brandweerbrigade. De brandweerman-kapelaan wist, met zijn kennis van religieuze objecten, onder meer de wereldberoemde ‘doornenkroon van Christus’ in veiligheid te brengen. De brandweerlieden werden ook geholpen door een relatief nieuwe collega: Colossus, de eerste Franse brandweerrobot.
Ook in de zeer gepolariseerde Franse politiek heeft de brand tijdelijk voor eendracht gezorgd. President Macron besloot zijn televisietoespraak die het sluitstuk moest vormen van het grote nationale debat – dat werd gevoerd naar aanleiding van de gelehesjescrisis – te annuleren. De campagne voor de Europese verkiezingen is tot nader order opgeschort. ‘Natuurlijk staken wij onze campagne’, twitterden ook Macrons gedoodverfde tegenstanders van het uiterst rechtse Rassemblement National.
De enige die politieke harmonie doorbrak was Nicolas Dupont-Aignan, lijsttrekker van de kleine conservatief-nationalistische partij Debout La France. In een Thierry Baudet-achtige actie doorbrak hij de ongeschreven afspraak om de brand niet te politiseren. ‘Woedende Parijzenaars’ wilden volgens Dupont-Aignan zo snel mogelijk weten of de brand een ongeluk was, of een aanslag. Volgens de autoriteiten – die uitgaan van een ongeluk, mogelijk veroorzaakt door restauratiewerkzaamheden – wijst niets op een terreurdaad.
Vorige maand brak ook een brand uit in de Saint-Sulpice. Beeld Reuters

Geweldsincidenten

Dat sommige Fransen die lezing in twijfel trekken, heeft onder meer te maken met eerdere geweldsincidenten in kerken. Aan het begin van dit jaar vernielden vandalen in negen kerken beelden en andere religieuze objecten, onder meer in Dijon en Nîmes. Een maand geleden brak bovendien brand uit in de Saint-Sulpice. Volgens de politie werd die brand aangestoken.
Priester Lacroix wil er geen onduidelijkheid over laten bestaan. ‘Antichristelijk geweld en vandalisme zijn een reëel probleem in Frankrijk. Maar we kunnen niet zomaar alles op één hoop gooien. De brand in onze kerk is volgens de politie veroorzaakt door een dakloze die een tas met kleding in de fik heeft gestoken. Dat is geen terreurdaad, maar een daad van een arme geesteszieke.’
Lacroix twijfelt er geen moment aan dat de brand in de Notre-Dame een ongeluk was. De priester heeft bovendien alle vertrouwen in een succesvolle wederopbouw van de legendarische gotische kathedraal. Franse multinationals en gefortuneerde families doneerden al honderden miljoenen om de kerk in volle glorie te herstellen. ‘Maar tot die tijd zal iedere Parijzenaar met weemoed langs de Notre-Dame lopen.’
Het vuur in de Notre-Dame is geblust, nu is het afwachten hoe groot de schade binnen is. Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in de kathedraal?