donderdag 31 december 2020

Junkfoodbedrijven misbruiken corona voor marketing

 


Beste foodwatcher,

Al jaren prikken wij marketingtrucs van de voedingsindustrie door. Keer op keer zien we hoe voedingsproducenten alles uit de kast halen om ongezonde producten te promoten bij de consument. Maar wat we nu zien tart werkelijk alle verbeelding: zelfs deze vreselijke coronacrisis wordt benut als marketingstrategie.



Misleidende marketing?






Meld het >>



Voedingsmultinationals promoten ongezond junkfood als comfortfood tijdens de quarantaine, stellen sterk bewerkt voedsel als 'veiliger' voor en doneren frisdrank aan kwetsbare doelgroepen. Ze maken misbruik van de kwetsbaarheid van de consument tijdens de lockdown. Dit is echt ongehoord!


Coronabesitas

Deze coronacrisis legt ook een andere crisis bloot: de obesitascrisis. De grote meerderheid van de coronapatiënten is te zwaar. Mensen met fors overgewicht en obesitas hebben een groter risico om corona te krijgen: het immuunsysteem reageert minder goed op indringers en het coronavirus kan zich snel vermenigvuldigen. Ook kampen ze vaak met hart- en vaatziekten en diabetes type 2, waardoor ze vatbaarder zijn voor een venijnig virus als corona.

Je zou toch denken dat deze kennis tot een zeker schuldgevoel of op z’n minst een verantwoordelijkheidsgevoel bij voedingsproducenten leidt. Overgewicht komt immers niet uit de lucht vallen en is niet alleen de verantwoordelijkheid van de consument. We leven in een obesogene omgeving: de meerderheid van de producten en de aanbiedingen in supermarkten zijn ongezond. Op elke straathoek vind je wel een fastfoodtentje. En we worden omsingeld door ongezonde voedingsreclames op tv, internet en op straat. Producenten spelen, met hun (marketing van) ongezonde producten, een heel grote rol in de obesitasepidemie.



Corona Coca-Cola

Maar wat zien we? In plaats van gedurende deze ‘coronabesitas-crisis’ iets te doen aan de productie en marketing van ongezonde voeding, wordt corona gewoon misbruikt als marketingtruc! Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Amerikaanse NGO ‘Global Health Advocacy Incubator’, met meer dan 280 voorbeelden uit 18 landen.




Coca-Cola richt haar ‘Share a Coke’ kerstmis-campagne dit jaar op ‘holiday heroes’. Coca-Cola wil dat mensen zich in deze coronatijd ‘verbonden voelen’ en wil moderne helden zoals dokters en zorgverleners via een flesje Coca-Cola bedanken. Dit terwijl opvoeders en dokters juist moeten adviseren zo weinig mogelijk frisdrank te consumeren. Bron: klik hier.


Het onderzoek legt bloot hoe multinationals als Coca-Cola, McDonald's, Nestlé en PepsiCo hun ongezonde en sterk bewerkte voedingsmiddelen promoten via ‘coronamarketing’:

1. Sterk bewerkt voedsel als ‘essentieel’ of ‘veilig’ voorstellen, terwijl het ongezond is. Zo beweert International Life Science Institute (ILSI, de lobbyorganisatie van de suikerindustrie) dat bewerkt voedsel extra veilig is tijdens deze pandemie, omdat de productiemethode voor een lager risico op chemische en fysische contaminatie zou zorgen. Ze vergeten er wel bij te vertellen dat ultra-bewerkte voedingsmiddelen helemaal niet gezond zijn, door veel te hoge hoeveelheden verzadigde vetten en toegevoegde suikers.

2. Sentimenten als ‘nostalgie’ en ‘comfort’ voor mensen in quarantaine oproepen, waardoor ongezond voedsel wordt geassocieerd met een ‘versterkertje’ tijdens corona. Terwijl het ons juist verzwakt.




Mars Incorporated speelt voor haar marketing van M&M’s in op thuisisolatie. Het bedrijf moedigt consumenten aan elkaar 'virtuele knuffels' te sturen door elkaar te taggen in een M&M's afbeelding. Met andere woorden: gratis reclame en een gevoel van solidariteit gekoppeld aan M&M's. Bron: klik hier. Bron afbeelding: klik hier.


3. Suikerrijke producten en junkfood koppelen aan ‘solidariteitsacties’, zoals bedrijven die een deel van de productomzet doneren aan een ziekenhuis. Hierdoor voelen consumenten zich toch goed over de aankoop van ongezond junkfood. En ondertussen lobbyen de ondernemingen tegen gezond voedselbeleid.

4. Sterk bewerkt voedsel aan kwetsbare doelgroepen doneren uit ‘solidariteit’, met als achterliggend doel het bedrijfsimago te verbeteren en het merk te versterken.




Links: Coca-Cola doneerde op Curaçao tijdens deze gezondheidscrisis frisdrank aan verschillende medische instituten en maatschappelijke organisaties. Frisdrank als voedselhulp? Niet bepaald voedzaam. Rechts: Cola deelt ‘solidariteitsmenu’s' uit in Colombia, waarmee ze vooral solidariteit voor haar product wil creëren. Bron: klik hier.


5. Educatieve online platformen sponsoren, die gebruikt worden als leertool voor kinderen tijdens quarantaine. Kwetsbare kinderen worden zo onder het mom van educatie blootgesteld aan marketingtrucs.

6. Empathie voor de consument of werknemer uiten, zoals hashtags van de voedingsindustrie #HereForYou en #TogetherAtHome. Hierachter schuilt beïnvloeding van de consumentenperceptie en het versterken van merkbinding.

7. Samenwerken met overheden en gezondheidsinstellingen omtrent coronamaatregelen, om zich zo een onterecht positief imago aan te meten. 




PepsiCo sponsort een COVID-19 testcentrum in de VS. Dergelijke publiek-private initiatieven plaatsen ongezonde frisdrankbedrijven op hetzelfde niveau als publieke gezondheidspartners. Dit is verwarrend en kwalijk. Bron: klik hier.


Kortom: dergelijke voedingsgiganten houden, ten koste van onze gezondheid, vooral rekening met hun eigen agenda en portemonnee.


Leg de industrie aan banden

Voedingsbedrijven maken misbruik van het gebrek aan regulering tegen marketing en verkoop van ongezond voedsel. Wij hebben met artsen, gezondheidsprofessionals en consumentenorganisaties de voorbije maanden dan ook hard aan de bel getrokken.

De wereldwijde pandemie maakt meer dan ooit duidelijk dat doortastend voedselbeleid broodnodig is. Marketingrestricties, een suikertaks, voedselkeuzelogo’s en een evenwichtig prijsbeleid (zoals de afschaffing of verlaging van BTW op groente en fruit) hadden consumenten allemaal kunnen helpen een gezondere keuze te maken in deze kritieke tijd. Helaas kwamen de maatregelen, ondanks jarenlange acties van foodwatch en andere organisaties, er niet of veel te laat. En nu mogen we op de blaren zitten.

Is deze volksgezondheidcrisis nu erg genoeg om aandacht te krijgen van beleidsmakers? Durven ze nu eindelijk de ongezonde voedingsproductie en -marketing aan te pakken, in plaats van keer op keer een knieval te maken voor de industrie?


Jij kan helpen!

Als voedselwaakhond tikken wij de overheid en bedrijven op de vingers als er iets grondig misgaat. Zoals nu de voedingsindustrie misbruik maakt van de coronapandemie. Kom jij coronamarketing tegen? Vind jij ook dat dit moet stoppen? Stuur dan een foto of link van de coronamarketing (met hierbij ook de plaats en datum) naar misleiding@foodwatch.nl. Wij onderzoeken jouw melding en laten bedrijven hier niet zomaar mee wegkomen. Ontzettend bedankt voor je hulp!

Big Food maakt snel en agressief misbruik van deze globale pandemie. Laten wij hun trucs nog sneller doorprikken en samen een einde maken aan coronabesitas.



Met vriendelijke groet en natuurlijk de beste wensen voor een strijdbaar 2021,

Elif Stepman,
Campaigner




Deel deze nieuwsbrief op social media:



Twitter
Facebook
LinkedIn
Whatsapp


P.S. Al is het nieuws tijdens deze feestdagen niet altijd even feestelijk, wij vieren het bij foodwatch met extra waakzaamheid! Ook tijdens de feestdagen staat jouw voedselwaakhond paraat. Steun je ons met een gift? Bedankt!


Privacybeleid  |  Nieuwsbrief aanbevelen  |  Afmelden

NL43 TRIO 0390 3757 64


Corona vs. obesitas: dubbele winst voor de voedingsindustrie


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten