donderdag 3 december 2020

Eu Bescherm de bossen!

 

EU, bescherm de bossen!

De Europese Unie geeft burgers inspraak over wat ze kan doen om ontbossing te stoppen. Het antwoord is simpel: een Europese Bossenwet! Vul hieronder je gegevens in om de Europese Commissie op te roepen de wereldwijde bossen te beschermen.

Waarom we in actie komen:

Bedrijven falen

In 2020 zijn wij niet meer betrokken bij ontbossing, beloofden grote multinationals tien jaar geleden. Maar nog steeds wordt eeuwenoude natuur vernietigd voor snelle winsten.

Lees verder

Beste bosbeschermers

Inheemse mensen zijn de beste beschermers van bosgebieden. Maar zij moeten vrezen voor hun leven en worden bedreigd door criminele groepen en machtige bedrijven die op hun land azen.

Lees verder

Biodiversiteitsverlies

Door de vernietiging van bossen en andere natuurgebieden verdwijnt het leefgebied van planten en dieren.

Lees verder
Voor het klimaat

Voor het klimaat

Bossen en andere natuurgebieden produceren zuurstof en halen CO2 uit de lucht. Ze zijn essentieel om de klimaatcrisis tegen te gaan.

Meer over de bossenwet

Europa eet de bossen van de wereld op… dit is wat we kunnen doen

Charlotte van der Tak

Bossen zijn onmisbaar. Toch kunnen we elke dag producten kopen waarvoor natuurgebieden worden verwoest. Bijvoorbeeld voor de palmolie in je shampoo of het vlees in de supermarkt. Vind je -net als wij- dat je met een gerust hart boodschappen moet kunnen doen, zonder bij te dragen aan ontbossing? Doe mee met de Europese consultatieronde voor een bossenwet!

Wie zich verzet, moet vrezen voor zijn leven

Katiká and André Karipuna in Karipuna Indigenous Land, Brazil. © Rogério Assis / Greenpeace
© Rogério Assis / Greenpeace

Nog 58 Karipuna leven in de Braziliaanse Amazonestaat Rondônia. Zij zijn afstammelingen van de vier Karipuna die het eerste contact met witte indringers overleefden. In 1998 werd 152.000 hectare ongerept Amazonewoud aan hen overgedragen. Maar de Braziliaanse regering van president Bolsonaro wil de Amazone opofferen voor snelle winsten. Plunderaars en bedrijven dringen het natuurgebied in. Wie zich verzet, moet vrezen voor zijn leven. De Karipuna geven echter niet op en beschermen hun bos tegen indringers – zolang ze kunnen. 

Lees het indringende verhaal van Andre Karipuna

Lees meer

Europa eet de bossen van de wereld op… dit is wat we kunnen doen

september 2020

Bossen zijn onmisbaar. Toch kunnen we elke dag producten kopen waarvoor natuurgebieden worden verwoest. Bijvoorbeeld voor de palmolie in je shampoo of het vlees in de supermarkt. Vind je -net…

Het failliet van de Amazone?

september 2020

Lekker huishouden in het Amazonewoud: dat is wat Nederlandse bedrijven graag doen. Genoeg is genoeg, besloten inheemse leiders uit het geteisterde regenwoud. Daarom kwamen ze langs met een heel persoonlijke…

Een nieuwe EU-Bossenwet, zó ziet dat eruit!

augustus 2020

We willen een nieuwe EU-wet om ontbossing, vernietiging van natuur en de mensenrechtenschendingen voor Europese producten te stoppen. Hoe zo’n wet eruit ziet? Wij doen een voorschot.

De link tussen biefstuk uit de supermarkt en ontbossing

augustus 2019

Een slachthuis dat betrokken is bij ontbossing van een natuurgebied in Argentinië, verkocht zijn vlees aan supermarkten in Europa. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Greenpeace in Zuid-Amerika.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten