vrijdag 8 mei 2020

Poetry International / C.Buddingh'prijs


Beste poëzieliefhebber,

Goed nieuws voor Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen. Zij zijn volgens de jury van de C. Buddingh'-prijs 2020 de schrijvers van de beste Nederlandstalige poëziedebuten van het afgelopen jaar en zijn daarmee genomineerd voor de 33ste editie van de prijs. De juryleden Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens kozen deze vier kanshebbers uit een recordaantal van dertig ingezonden debuten. De winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2020 wordt op 26 juni a.s. bekend gemaakt. Poetry International organiseert op weg naar de prijsuitreiking verschillende online evenementen rondom de genomineerde bundels, waaronder een leesclub.
   
                 
    De jury prees zich gelukkig met het hoge aantal van dertig ingezonden debuten, drie meer dan in 2019, en was blij verrast met de hoge kwaliteit van bundels, afkomstig van met name kleine uitgeverijen. De jury hoopt wel dat de volgende lichting debutanten er diverser uit zal zien. Wat betreft thematiek voerden de zogenaamde ‘dertigerdilemma’s‘ de boventoon: Wel of niet samenwonen? Kinderen? De jury werd echter vooral gegrepen door bundels met een onderscheidende stijl en een thematiek die het particuliere ontstijgt: valse geruststelling en doodsangst, bewuste kinderloosheid, klimaat en taal die zingt. Na alle debuten aandachtig te hebben gelezen, scherp besproken en nog eens herlezen, kiest de jury vol overtuiging voor deze vier debuutbundels (op alfabetische volgorde van achternaam):      
                                 
                                 
    Momentums laadklep van Jérôme Gommers
Uitgeverij Tijloos
           
                                 
      Kan zo'n rijpe bundel wel een debuut zijn? Jérôme Gommers schrijft met gevoel voor humor in een volstrekt unieke, eigen taal en stijl. De bundel zit goed in elkaar en je kunt hem eindeloos lezen en herlezen, want er is steeds iets nieuws te ontdekken. De gedichten waarin klank een belangrijke rol speelt, hebben haast een bedwelmende uitwerking op de lezer. Een debuut waarin de taal lijkt te zingen.
Jérôme Gommers (1961) publiceerde gedichten, essays en proza in onder meer De Revisor en Bunker Hill. In het slamcircuit viel hij op door zijn ingetogen voordracht en hij werd verschillende keren tot winnaar uitgeroepen. Erik Jan Harmens en Simon Vinkenoog typeerden hem als “niemands epigoon” en prezen zijn gedichten om “hun koele eigen toon, zowel afstandelijk als betrokken”.
     
                                 
                                 
    Xenomorf van Jens Meijen
Uitgeverij De Bezige Bij
             
                                 
      De manier waarop Jens Meijen zijn debuut Xenomorf construeert, is origineel en zeer doordacht. Aan de hand van beelden creëert hij een apocalyptische sfeer. Het klimaat staat centraal in de bundel; een actueel thema, waar Meijen een heel persoonlijke lading aan geeft. Hij schrijft gedichten die atypisch zijn voor de poëzie en haast doen denken aan theaterteksten.
Jens Meijen (1996) is journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde al in De Revisor, deFusie, Deus Ex Machina en Hard//hoofd en was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België.
   
                                 
                                 
    De grom uit de hond halen van Iduna Paalman
Uitgeverij Querido
           
                                 
      De grom uit de hond halen is zo’n bundel waarin ‘dertigerdillema’s’ centraal staan. Maar de aanpak is volstrekt origineel. Paalman laveert tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst. Ze construeert mooie beelden en originele metaforen. Zoals de titel suggereert, is het een dreigende bundel waarin gespeeld wordt met spreekwoorden. Achter haar overdrijving gaat veel gevoel voor humor schuil.
Iduna Paalman
(1991) publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad, en de zeer korte verhalen Hee maisje! Ze is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd en treedt regelmatig op met eigen werk. In 2016 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd.
   
                                 
                                 
    Gasthuis van Laurine Verweijen
Uitgeverij Van Oorschot
             
                                 
      Gasthuis valt als debuut direct op, al is het maar door de taboedoorbrekende thematiek: Mag een vrouw er ook bewust voor kiezen geen kinderen te willen? Verweijen weet op een mooie manier vorm, inhoud en taal te balanceren. Met gevoel voor compositie werkt ze een serene en gelaagde bundel uit waarin klassiek metier de taboedoorbrekende problematiek versterkt. Gasthuis is een bundel waar je naar terugkeert waarbij de gedichten bij elke herlezing nieuwe lading krijgen.
Laurine Verweijen
is dichter en werkt als strateeg. Zij publiceerde eerder in De Revisor, Tijdschrift Terras en Het liegend konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Verleden voorjaar verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids.
   
                                 
                                 
     
    De C. Buddingh’-prijs bekroont jaarlijks de opvallendste talenten onder debuterende dichters. Met de C. Buddingh’ Online Leesclub biedt Poetry International liefhebbers voor het eerst de uitgelezen kans om diepgaand kennis te maken met het werk van deze bijzondere nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Tijdens speciale online sessies met andere lezers worden gedichten uit de genomineerde bundels gezamenlijk gelezen en uitgebreid besproken. Maar je kunt je natuurlijk ook op eigen houtje in deze gedichten verdiepen. Via de website en social mediakanalen deelt Poetry International de komende tijd regelmatig gedichten uit de beste debuten van het afgelopen jaar. De data voor de Online Leesclubs maken we snel bekend, je kunt je wel alvast (vrijblijvend) opgeven via reserveren@poetry.nl.    
                                 
                                 
                 
    Met de jaarlijkse uitreiking van de C. Buddingh'-prijs zorgt Poetry International sinds 1988 voor meer aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten. De laatste editie van de C. Buddingh'-prijs werd tijdens het 50ste Poetry International Festival in 2019 uitgereikt aan Roberta Petzoldt, voor haar bundel Vruchtwatervuurlinie. Van haar en van Vicky Francken, winnaar in 2017, zijn sinds vandaag gedichten te vinden op Poetry International Archives, ook naar het Engels vertaald door respectievelijk Laurens van de Linde en Emma Rault.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten