vrijdag 2 mei 2025

Van sushi-gember tot rosébier...

 

Van sushi-gember tot rosébier...
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste Brigitte,

'Light', 'Dieet' en 'Suikervrij'… Claims die op heel veel voedingsmiddelen en frisdranken staan, wijzen vaak op de aanwezigheid van zoetstoffen. Een daarvan is aspartaam (E951) dat 200 keer zoeter is dan suiker. Een kleine hoeveelheid levert dus al flink wat zoetheid met bijna geen calorieën. Daarom gebruiken voedingsfabrikanten het veel in caloriearme producten, die steeds populairder worden bij consumenten.

Aspartaam zit in meer dan 2.500 producten in Europa, van frisdrank tot kauwgom.

Net als de meeste mensen weet jij waarschijnlijk wel dat aspartaam onder andere in light frisdranken en suikervrije kauwgoms zit. Maar wist je het al van deze producten?

Diverse producten uit de Nederlandse supermarkt met aspartaam
  • Joppiesaus: een populaire tafelsaus. Natuurlijk eet je dit voor de smaak en niet voor je gezondheid, maar dat het aspartaam en andere zoetstoffen bevat, dat weten de meeste mensen wellicht niet.
  • Wittekerke Rosé wordt gebrouwen op basis van witbier met toevoeging van zuiver frambozensap’, aldus de brouwer. Tel daar ook nog fructose, vlierbessensap, kruiden, aroma's én dus aspartaam bij op...
  • Remia's Gevulde paprikasaus op Hongaarse wijze: het originele recept vraagt misschien wel om suiker, maar niet om aspartaam...
  • Lindahl’s Kvarg van Nestlé: gericht op de bewuste eter, vol proteïne, én aspartaam!
  • Sushi-gember van Saitako: inmaken gebeurt meestal met suiker, azijn, water en kruiden, niet met aspartaam en suclarose

Het zijn dus niet alleen maar de light of suikervrije producten waar aspartaam in zit, je moet goed opletten wil je het ontwijken tijdens het boodschappen doen!

Brede steun voor ban uit voorzorg

In de zomer van 2023 werd een belangrijke conclusie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie bijna gemist: aspartaam zou mogelijk in verband staan met kanker. Dit past bij tientallen jaren van onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat aspartaam ook verband houdt met hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Toch is deze zoetstof nog steeds toegestaan in de EU en dus te vinden in duizenden voedingsmiddelen.

De Europese Commissie weet al meer dan anderhalf jaar dat aspartaam mogelijk kankerverwekkend is, maar onze beleidsmakers doen niets! Samen met de consumentenapp Yuka en de Franse Ligue Contre Le Cancer roepen wij daarom op tot een verbod op aspartaam uit voorzorg. Het is hoog tijd dat de gezondheid van consumenten voorop wordt gesteld!

Uit een opinieonderzoek dat wij hebben laten uitvoeren blijkt dat twee op de drie ondervraagde Europeanen een verbod op aspartaam steunen om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen. Bovendien heeft onze internationale petitie inmiddels al meer dan 240.000 handtekeningen verzameld. Dat is alvast een heel krachtig signaal naar de politiek! Maar hoe meer Nederlandse handtekeningen, hoe sterker het geluid naar onze regering in Den Haag!

Heb jij nog niet getekend? Of ken je mensen die nog niet getekend hebben? Teken of deel de petitie dan vandaag nog! Een risicovol additief hoort niet in ons voedsel. Niet in producten waar je aspartaam verwacht én niet in de ‘unusual suspects’!

Met vriendelijke groet,


Frank Lindner, Campagneleider

P.S.: Ken je het additief titaniumdioxide (E171)? Het werd ooit gebruikt voor het wit kleuren en laten glanzen van snoepgoed en kauwgom. In 2021 concludeerde de EFSA dat deze stof niet als veilig kon worden beschouwd bij gebruik als levensmiddelenadditief. Ongeveer 40.000 mensen namen deel aan het protest, georganiseerd door ons. Later dat jaar werd dit additief verboden en sinds 2022 is het uit de schappen. Dit laat zien dat onze protesten effect kunnen hebben! Wil je onze campagnes (een beetje extra) steunen? We zijn je ontzettend dankbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten