woensdag 2 november 2022

Een pesticidenvrij Europa kan, maar dan moet het wel anders / Foodwatch

 


Bij Foodwatch hebben we een mooie toekomst voor ogen: eerlijk, gezond en veilig eten dat beschikbaar is voor iedereen. Daarin is wat ons betreft geen ruimte voor spinazie die druipt van de gifsappen of voor druiven die zwaar vervuild zijn met gifcocktails.

Deze manier van voedsel verbouwen moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren. Wij nemen dit hoog op en zijn druk bezig Europa hiervan te overtuigen. Ik neem je mee in ons werk van de afgelopen weken, dat in het teken stond van het nieuwe EU-pesticidenbeleid.




Scherper beleid nodig!

De Europese Commissie wil in haar nieuwe richtlijn voor het duurzame gebruik van bestrijdingsmiddelen dat de lidstaten 50% minder chemische en gevaarlijke pesticiden gebruiken tegen 2030. Dit gaan zij vastleggen in Wat ons betreft is dit een slap streven. Uit ons recent gepubliceerde onderzoek blijkt namelijk dat we in 2035 een geheel pesticidenvrije landbouw kunnen hebben. Er liggen uitvoerbare oplossingen klaar hoe Europa dit, stapsgewijs per gewas, voor elkaar kan krijgen.

Maar we hebben nog meer kritiek op het EU-voorstel dat er nu ligt: twee fundamentele instrumenten in het voorstel schieten zwaar tekort. De manier waarop de risico’s van pesticiden worden gemeten klopt van geen kant. Lidstaten kunnen zo hun aanhoudend gespray verbloemen met creatieve rekentrucs.

Daarnaast wordt er een landbouwmethode centraal gesteld die eigenlijk vooral bestaat uit mooie terminologie. De methode 'geïntegreerde gewasbescherming' mist een duidelijke definitie die werkelijk tot minder gifgebruik leidt. Deze week presenteren we daarom twee nieuwe beknopte rapporten om deze gebreken aan de kaak stellen in Brussel.


Geen tijd te verliezen

Ondertussen rammelt en kraakt het in politiek Europa rondom het nieuwe pesticidenvoorstel van de Europese Commissie. Meer dan tien landbouwministers uit de lidstaten hebben geprotesteerd tegen de reductiedoelstellingen.

Ze beweren dat minder gifgebruik in het licht van de oorlog in Oekraïne een gevaar zou zijn voor voedselzekerheid. En ze eisen extra onderzoek, wat de uitvoering alleen maar zal vertragen. Eurocommissaris Stella Kyriakides benadrukt juist dat biodiversiteit cruciaal is voor de voedselzekerheid en houdt voet bij stuk over de urgentie van minder pesticiden.

Ook in Nederland is de boerenlobby knorrig over de wens van Europa dat lidstaten gaan detoxen. De belangenorganisatie voor de land- en tuinbouw, LTO Nederland, vindt de plannen te ver gaan en wil dat Nederland lagere doelstellingen krijgt.

De boerenlobby ziet vooral beren op de weg en gaat in een bericht op hun website mee met de bekende onrealistische doemscenario’s: halvering van het gebruik van pesticiden zou de voedselzekerheid en -kwaliteit in gevaar brengen; de voedselprijzen opdrijven en zou leiden tot een toename van de invoer uit niet-EU landen. Deze paniekzaaierij moeten we blijven ontkrachten! Een duurzame, gezonde, pesticidevrije landbouw in de EU is mogelijk!



EU beleid moet veel scherper

Vandaag hebben wij onze twee nieuwe papers met aanbevelingen naar alle europarlementariërs gestuurd en nu is het afwachten of de rekentrucs en wazige definities uit het nieuwe beleid verdwijnen. Zolang we de EU weg laten komen met dit soort misleidende en ongefundeerde juridische documenten, zullen we nooit uit de fatale afhankelijkheid van pesticiden komen. 



Pesticidenvrije EU






Lees verder ››





Terwijl dat zo hard nodig is: om de toekomst van voedsel te redden moeten we inzien dat pesticiden de kern zijn van het probleem. Dus eisen wij een volledige uitfasering van pesticiden! 



Met vriendelijke groet,

Anke Bakker,
Campaigner

Een pesticidenvrij Europa kan, maar dan moet het wel anders


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten