Veel
verbaasde blikken op de groenteafdeling van de supermarkt: de gangbare
komkommers worden vaak los onverpakt verkocht terwijl de biologische
komkommers in plastic zijn verpakt. Waarom toch, vragen veel consumenten
zich af.
Uitgerekend biologische producten die het milieu
beter beschermen, de aarde niet uitputten en waarbij dieren waardiger
worden behandeld, leveren zo een bijdrage aan de plastic afvalberg. Uit
eerder onderzoek naar voedselverpakkingen bleek het plastic om
komkommers zelfs de grootste ergernis van de consument rond
verpakkingen. Maar wat op het eerste gezicht absurd lijkt, kan
verschillende oorzaken hebben.
Onderscheid tussen biologische en gangbare
Als een winkel zowel gangbare komkommers als
biologische komkommers verkoopt, moeten deze uit elkaar gehouden kunnen
worden om fraude te voorkomen. Dat kan door één van de twee te
verpakken. Dit komt voort uit EU-regels. Als de biologische komkommer
wordt verpakt, kan hierop het bio-keurmerk worden vermeld. Verkoopt een
(bio)winkel alleen biologische komkommers, dan hoeft dit onderscheid
niet te worden gemaakt en kunnen de komkommers onverpakt verkocht
worden.
Houdbaarheid verlengd
Bijkomend voordeel is dat komkommers in plastic
langer houdbaar zijn. Vooral bij biologische komkommers, waarvan er
minder per dag worden verkocht dan de gangbare komkommers en bi
komkommers de houdbaarheid relatief kort is, is het voordeel van het
plastic dat er minder komkommers hoeven te worden weggegooid. En dat
milieuvoordeel kan opwegen tegen het milieunadeel van het plastic. Het
plastic is daarnaast soms van een minder milieubelastende variant, al is
daar veel discussie over.
Alternatieven
Er zijn ook andere manieren om de gangbare en
biologische producten uit elkaar te houden, zoals stickers (bij
bananen), afdrukken op het product met inkt (bij eieren) of het laseren van biologische producten waarmee Hoogvliet recent is begonnen. Het kan anno 2017 dus wel degelijk ook zonder al dat plastic.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten