dinsdag 15 maart 2016

Afrika hoeft afgedankte westerse kleding niet meer

Afrika hoeft afgedankte westerse kleding niet meer

Het lijkt zo'n sympathiek gebaar: veel Nederlanders gooien hun afgedragen kleding en schoenen niet in de vuilnisbak maar in de inzamelbakken van goede doelen. Bestemming: armoedzaaiers in Afrika. Maar steeds meer Afrikaanse landen hoeven de westerse afdankertjes niet meer. De zes leden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) hebben zelfs besloten de import van tweedehandskleding- en schoeisel volledig uit te bannen.
De komende drie jaar willen Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan geleidelijk een importverbod voor tweedehandstextiel invoeren. Eerder deden Nigeria, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Ethiopië de gebruikte kleding ook al in de ban. De massale invoer van goedkope tweedehandsjes zou destructief zijn voor de lokale kledingindustrie.
De massale invoer van goedkope tweedehandsjes zou destructief zijn voor de lokale kledingindustrie

Goedbedoeld

Importverbod

Je oude kleding in de inzamelbak: kleine moeite, iedereen blij. Toch wordt deze goede daad in de landen ten zuiden van de Sahara met steeds minder enthousiasme onthaald. Lees ook: Die containers met kleding blijven gewoon komen, hoor
Volgens de Keniaanse krant Business Daily Africa werkten in de jaren tachtig nog een half miljoen Kenianen in textielfabrieken. In 2010 waren dat er nog een schamele 20 duizend. Wel importeert het land inmiddels jaarlijks zo'n 100 duizend ton aan tweedehandsschoenen, -kleding en -tassen - veelal geschonken door goedbedoelende Europeanen en Noord-Amerikanen. Met het sluiten van de grenzen hoopt de regering haar inwoners zover te krijgen weer een plaatselijk geproduceerde outfit aan te schaffen.

'De invoer van tweedehandskleding is in meer Afrikaanse landen onderwerp van discussie', zegt Marc Vooges van kledinginzamelaar Sympany. Met 2.400 kledingbakken verspreid over Nederland is Sympany - een fusie tussen het voormalige Kici en Humana - een van de grootste kledinginzamelaars van Nederland.
Niet alle afgedragen kleding die in de inzamelbakken belandt wordt rechtstreeks naar Afrika verscheept

Geen opmerkingen:

Een reactie posten