Nederland moet minder vlees en zuivel produceren. En
er minder van consumeren. Er moet veel meer aandacht komen voor
duurzaamheid bij voedselproductie. En de overheid moet ingrijpen om de
consumptie van zout, suiker en vet te verminderen.
Het is niet Greenpeace die dit
eist, maar de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, het
belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het rapport Naar een voedselbeleid
dat de WRR donderdagmiddag presenteerde, stelt dat er een voedselbeleid
moet komen in plaats van het aloude landbouwbeleid. Dat is nog altijd
gericht op het vergroten van de productiviteit en van de export.
Die aanpak, vindt de raad, is enorm
succesvol geweest en is een van de redenen dat goed voedsel in Nederland
in overvloed aanwezig is, en goedkoop bovendien. Maar de laatste
tientallen jaren zijn er andere problemen gerezen. Uitputting van
grondstoffen en landbouwgrond, tekorten aan water en fosfaat, te veel
dierlijke mest, achteruitgang van de soortenrijkdom in de natuur.
Tegelijkertijd groeien de gezondheidsproblemen. Er is sprake van een 'internationale epidemie van obesitas', toenemend risico dat ziekten van dieren op mensen overgaan (zoönosen), en dat er in de veehouderij resistente bacteriën ontstaan waarvan ook mensen ziek kunnen worden.
Tegelijkertijd groeien de gezondheidsproblemen. Er is sprake van een 'internationale epidemie van obesitas', toenemend risico dat ziekten van dieren op mensen overgaan (zoönosen), en dat er in de veehouderij resistente bacteriën ontstaan waarvan ook mensen ziek kunnen worden.
Omdat Nederland een belangrijk
landbouwland is, speelt het een grote rol bij die problemen. 'De
productie en consumptie in Nederland dragen bij aan de mondiale
ecologische problemen', schrijft de raad.
Zuivel en vlees hebben een 'onevenredig hoge ecologische impact'. Voor milieu en gezondheid is het goed dat er minder van wordt geproduceerd, en geconsumeerd. 'Het is zaak daar eerlijk over te zijn.'
Zuivel en vlees hebben een 'onevenredig hoge ecologische impact'. Voor milieu en gezondheid is het goed dat er minder van wordt geproduceerd, en geconsumeerd. 'Het is zaak daar eerlijk over te zijn.'
Kleurstoffen en smaakversterkers
De overheid moet niet huiverig zijn
om in te grijpen in het consumptiepatroon, zegt Gerard de Vries van de
WRR. Hij wijst erop dat de overheid duidelijke regels stelt als het gaat
om voedselzekerheid. 'Van elk e-nummer (toevoegingen als kleurstoffen
en smaakversterkers, red.) is vastgesteld hoeveel er in het voedsel mag
zitten. Maar zodra het gaat om hoeveel zout, suiker of vet er in het
voedsel mag zitten, is de overheid plotseling terughoudend.'
In eerste instantie is dat een zaak van de bedrijven. De overheid sluit wel convenanten (afspraken met het bedrijfsleven), maar die zetten geen rem op het aanbieden van ongezonde producten, zegt De Vries. 'Als die convenanten niet voldoende werken, is wetgeving zinvol.'
In eerste instantie is dat een zaak van de bedrijven. De overheid sluit wel convenanten (afspraken met het bedrijfsleven), maar die zetten geen rem op het aanbieden van ongezonde producten, zegt De Vries. 'Als die convenanten niet voldoende werken, is wetgeving zinvol.'
Het beleid was in handen van het
ministerie van Landbouw, dat is opgegaan in dat van Economische Zaken.
Dat ministerie werkt nauw samen met de 'kennisinstituten' (lees: de
Wageningen Universiteit) en de sector zelf. Juist daardoor was er te
weinig aandacht voor duurzaamheid.
De Vries zegt dat de overheid er moeite mee heeft om langetermijnbeleid te voeren. 'Daarom zou het goed zijn als een onafhankelijke instelling eens in de vijf jaar het voedselbeleid evalueert.'
De Vries zegt dat de overheid er moeite mee heeft om langetermijnbeleid te voeren. 'Daarom zou het goed zijn als een onafhankelijke instelling eens in de vijf jaar het voedselbeleid evalueert.'
Staatssecretaris Sharon Dijksma van
Economische Zaken spreekt in een reactie van 'een belangrijk rapport',
dat 'de juiste vragen stelt'.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu grijpt het rapport aan om te pleiten voor afschaffen van btw op groente en fruit, terwijl die op vlees kan worden verhoogd naar 21 procent.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu grijpt het rapport aan om te pleiten voor afschaffen van btw op groente en fruit, terwijl die op vlees kan worden verhoogd naar 21 procent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten