|
Beste foodwatcher,
Er is een groot voedselschandaal aan de gang, terwijl niemand er
in Nederland wakker van lijkt te liggen. Hoe kan dat, terwijl het
sesamzaadschandaal groter en groter wordt?
Al maanden is Europa in de ban van verontreinigd sesamzaad uit India. Er
worden in de landen om ons heen nog dagelijks producten met sesam van de
markt gehaald. Maar in Nederland…? Hier zitten wij als
voedselwaakhond bovenop de materie en roepen op tot actie. We praten je in
deze nieuwsbrief bij.
|
|
|
|
In EU verboden, doodgewoon in landen als India
|
|
Het voedselschandaal rondom met ethyleenoxide besmet sesamzaad -
een giftige stof die in Europa is verboden - blijft verontrustende vormen
aannemen. Ethyleenoxide is een gasvormig ontsmettingsgas dat
mutageen, kankerverwekkend en geslachtsorgaan verstorend is. Het wordt in
de landbouw gebruikt om gewassen te ontdoen van ongewenste
verontreiniging.
Zo kun je bijvoorbeeld een partij sesamzaad die is besmet met
salmonella ‘schoon’ maken door er ethyleenoxide over te spuiten. Vanwege de
hoge gezondheidsrisico’s wil je ethyleenoxide alleen niet in te hoge doses
aantreffen in je sesambrood, toast, tahin of sesambagel. In Europa
is ethyleenoxide verboden, maar in landen als India is het gebruik ervan
dagelijkse praktijk.
Import uit India of andere landen waar ethyleenoxide wordt gebruikt, kan
dus risico’s met zich meebrengen. En het risico is helaas realiteit
geworden.
|
|
Een voedselschandaal van wereldformaat
Hoe het sesamschandaal begon… Na een controle in België op 9 september
2020 (al bijna een half jaar geleden dus!) zijn de EU-lidstaten er via het
Europese waarschuwingsnetwerk, het zogeheten Rapid Alert System for Food
and Feed (RASFF), op geattendeerd dat duizenden tonnen sesamzaad uit
India resten ethyleenoxide bevatten. Dit sesamzaad had de Europese
maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo overschreden. En ook
nog eens flink, er is tot wel 186 milligram ethyleenoxide per kilo gemeten.
Haast 4.000 maal de toegestane limiet!
|
|
Tot overmaat van ramp is dit uit een test naar boven gekomen die
al op 29 juli 2020 is genomen. Hoe kan het dat het een volle maand moet
duren voordat alle alarmbellen zijn gaan rinkelen? En nog
merkwaardiger:
foodwatch waarschuwde al op 23 september dat Albert Heijn zijn
sesambagels terughaalde in verband met de verontreinigde sesamzaadjes.
De NVWA meldde dit een dag na ons, op 24 september. De NVWA heeft nog
later, pas op 13 oktober 2020, een openbare pagina op haar website
aangemaakt met een overzicht van de voedselproducten die uit de handel zijn
genomen. In Nederland zijn tientallen tot honderden producten (niemand weet
precies hoeveel!) uit winkels teruggetrokken, waaronder ook biologische
producten met sesam.
|
|
Dit kunnen we niet anders opvatten dan zeer ernstig! Ethyleenoxide
levert weliswaar geen groot gevaar op als het in zeer kleine hoeveelheden
wordt geconsumeerd. Maar de mate van verontreiniging waarmee we
afgelopen maanden zijn geconfronteerd vormt "een ernstig risico voor de
menselijke gezondheid, omdat ethyleenoxide is ingedeeld als mutageen,
kankerverwekkend of verstorend voor de voortplanting", aldus
de Europese Commissie.
|
|
Nederlanders geen sesam-eters?
De lijst van teruggehaalde producten op de Nederlandse markt, die je
kunt raadplegen op de
site van de NVWA, verandert al sinds 23 december niet meer. In totaal
zijn er 16 meldingen gemaakt door de NVWA om Nederlandse consumenten te
waarschuwen. Dat is vreemd, want in bijvoorbeeld België en Frankrijk worden
nog dagelijks producten teruggehaald en vermeld. In Frankrijk staat
de teller zelfs al boven de 3.500 teruggeroepen voedingsmiddelen. Eten we
in Nederland zoveel minder sesam? We hebben bij de NVWA om opheldering
gevraagd.
En wat doet Brussel inmiddels, is er aan een oplossing gewerkt? Na een
spoedvergadering van de Europese Commissie in oktober is overeengekomen dat
al het verontreinigde sesamzaad uit de handel moet worden gehaald.
Bovendien moet 50% van het sesamzaad uit India worden getest op de
aanwezigheid van residuen van bestrijdingsmiddelen. Oftewel, de andere 50%
mag zomaar door? De Fransen controleren momenteel 100%, wij hebben
aan de NVWA gevraagd dit ook in Nederland te doen.
|
|
100% bescherming graag!
Maar al te vaak zijn besmette producten intussen al opgegeten
door nietsvermoedende consumenten. Soms dus zelfs meerdere maanden voordat
er ergens in Europa een alarmbel afgaat. Eén ding is zeker: aan de
ondoorzichtigheid van de levensmiddelenmarkt en stroperigheid bij
voedselveiligheidsinstanties moet in Nederland en Europa een einde komen.
We worden nog altijd niet goed beschermd. Het sesamzaadschandaal is
het zoveelste flagrante geval van de gevaarlijke veiligheidsrisico’s die in
de voedselketen rondwaren en die foodwatch al jaren aan de kaak
stelt.
We zullen het niet opgeven. Als voedselwaakhond blijven we druk
uitoefenen op de verantwoordelijken en aandringen op een systeem dat ons
beter beschermt. We eisen dat alle sesamproducten en -partijen die
besmet zijn met ethyleenoxide teruggehaald worden. Gister, vandaag en
morgen!
|
|
|
|
Met vriendelijke groet,
 |
Frank Lindner,
Campaigner
Geen opmerkingen:
Een reactie posten