Moeten eieren in de koelkast bewaard
worden? Hoelang kan je eieren bewaren? En eieren invriezen, mag dat? In
deze tips ontdek je hoe je eieren het best bewaart.
Eieren bewaren in de koelkast: wel of niet?
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA
bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die
gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De
kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk. Eieren
verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid
dan gedurende een week in de koelkast.
Hoe eieren bewaren?
- Eieren bewaren het best als je ze koel en droog houdt, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast. Was eieren niet af. Anders verwijder je het beschermlaagje en kunnen bacteriën makkelijker binnendringen.
- Bewaar eieren uit de buurt van sterk geurende producten zoals vis, uien, prei, kaas... Eieren hebben een poreuze schaal waardoor ze gemakkelijk vreemde geuren kunnen opnemen.
- Leg de eieren met de puntige kant naar beneden. Zo blijft de dooier mooi centraal en wordt de luchtkamer, die aan bolle kant zit, niet zo samengedrukt.
- Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje in de koelkast. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.
Hoe lang blijven eieren goed?
Een
ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk
de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die
je koopt. Deze datum is 28 dagen later dan de dag waarop de eieren
gelegd zijn.
Hoe gekookte eieren bewaren?
Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd.
Eieren invriezen, kan dat?
Eieren
invriezen in z’n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan
barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel
kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het
geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het
mengsel af met vershoudfolie. Eigeel of eiwit los invriezen in een
luchtdicht doosje kan ook. Let wel, de structuur van eigeel verandert
door het invriezen. Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de
structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een
eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren
invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is
mogelijk. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.
Hoe een ei testen op versheid?
Een ei testen op versheid kan je makkelijk zelf doen met deze trucjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten