dinsdag 28 januari 2014

longlist Librisprijs 2014

Jan van Aken
De afvallige
afvalligeJan van Aken (1961) schreef eerder vijf goed ontvangen historische romans. In 'De afvallige' maakt hij het de lezer niet gemakkelijk. Het gecompliceerde verhaal over een volksverhuizing, godsdienststrijd, moord, machtspelletjes, de jacht op een moordenaar en de invloed van gewone mensen op de loop van de geschiedenis speelt in het laat-Romeinse rijk tussen 360 en 395. Veel personages, veel verhaallijnen, veel tijdssprongen, veel vreemde woorden en historische begrippen vergen van de lezer de uiterste aandacht, groot inlevingsvermogen, een goed geheugen en liefst een stevig historisch referentiekader. Van Aken is geen bijzonder literair stilist (soms ronduit slordig) en zijn personages hebben niet alle even veel diepgang, maar hij weet een spannend verhaal te vertellen (al had het geheel beknopter gemogen) en een consistent tijdsbeeld op te roepen. Een onmodieus boek, met grote eruditie geschreven en slim gecomponeerd, voor liefhebbers van spanning en historie. Normale druk.


Saskia De Coster
Wij en ik
wij en ikDeze roman gaat over de welgestelde familie Vandersanden, die in een villawijkje op een berg in Vlaanderen woont. Het is een wat vreemde familie, met mislukte mannen, manische huisvrouwen en getroebleerde tieners. In het verhaal worden vader Stefaan, moeder Mieke en dochter Sarah gevolgd. Het wordt al snel duidelijk dat Stefaan bezig is zijn eigen ondergang te bewerkstelligen en het is vooral Sarah die achtervolgd wordt door de neerslachtigheid van haar familie. In Amerika, waar ze naartoe reist na de dood van haar vader, probeert ze zich hieraan te ontworstelen. De zesde roman van Saskia de Coster (1976), en ook hier houdt ze haar scherpe, beeldende en soms bevreemdende schrijfstijl vast. In Vlaanderen wordt ze inmiddels tot de grootste schrijvers van het land gerekend, en met dit boek schreef ze een prachtige familieroman, die na de dramatische gebeurtenissen toch hoopvol eindigt. Kleine druk.


Stefan Hertmans
Oorlog en terpentijn
2013350419Aan de hand van hem nagelaten memoires van zijn grootvader Urbain reconstrueert de Vlaamse schrijver (1951) in beeldrijke taal het leven van zijn grootvader die rond 1900 in armoede opgroeide in Gent. Hertmans verbindt op indrukwekkende wijze vroege jeugdervaringen van zijn grootvader met de latere, toen Urbain als jong soldaat hachelijke dagen en nachten in de loopgraven overleefde. Zo worden de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog aangekondigd met de beschrijving van een argeloze Urbain, die terecht komt in een oude gelatinefabriek, waar dierenkoppen worden gekookt. 'Een zwarte stierenkop rolde tot tegen een tafelpoot. Meteen kropen de witte maden ertegenaan als een onstuitbaar leger dat uit een andere wereld naar hier was gestuurd om alles te bedekken en zich loos te vreten (...)'. Ook beschrijft Hertmans de transformatie van tijdgeest en stadslandschap, waarbij de schone natuur in vredestijd niets verraadt van het bloed en lijden dat de vruchtbare aarde opslorpte. Tegelijkertijd definieert de kleinzoon de afstand en de verwantschap met zijn grootvader. Met zwart-wit illustraties.


Natalie Koch
De sterren stil
2012280775Natalie Koch (1966) is musicoloog. Ze debuteerde in 2006 met de goed ontvangen roman 'Streken'. Dit boek bestaat uit twee afdelingen, elk onderverdeeld in hoofdstukken met de titels 'Het waterpeil van de dood' en 'Vliegers en parachutes'. Er zijn twee ik-personages, George en Noortje, maar de echte hoofdpersoon is Dennis. George en Dennis zijn vanaf hun tiende boezemvrienden en wonen in hun studententijd lang samen. George krijgt een vriendin, Brenda, maar zij trouwt met Dennis. Noortje is hun dochtertje. Dennis, fotograaf, verongelukt op een reis onder onduidelijke omstandigheden als Noortje vier is. Acht jaar later verschijnt Sophia, de moeder van Dennis. George kent haar van vroeger, toen hij met Dennis in Barcelona was, waar Sophia woont. Haar verschijnen geeft onrust, zowel bij Noortje als George. Bij beiden begint de zoektocht naar wat er met Dennis is gebeurd. Een fascinerende, knappe roman over het verlies van een dierbare en hoe dat verlies te verwerken. Het taalgebruik is mooi, soms barok en complex, maar goed leesbaar.


Tom Lanoye
Gelukkige slaven
9789044622201In Gelukkige slaven gaan twee Belgische bannelingen op zoek naar zichzelf in een wereld die te groot en te chaotisch is geworden voor iedereen.
In Buenos Aires speelt Tony Hanssen - een voormalige cruise director op de meest luxueuze plezierboten ter wereld - een gevaarlijk spel als toy boy van mevrouw Bo Xiang, de bejaarde echtgenote van een beruchte, steenrijke Chinees. In Zuid-Afrika dringt een heel andere Tony Hanssen - de gevluchte computerspecialist van een gecrashte zakenbank - een wildpark binnen met een precisiegeweer en oorlogsmunitie.
De ene Tony is een illusieloze loser, de andere Tony een levenslustige nerd. Allebei hopen ze op verlossing. De ene wil zijn vrijheid terug, de andere zijn gezin. Pas als ze elkaar voor het eerst ontmoeten, in weer een ander continent, blijkt hoezeer ze op elkaar zijn aangewezen om hun doel te bereiken. Als ze het al bereiken.

Gelukkige slaven is een Lanoye pur sang: een inktzwarte tragikomedie met onvergetelijke personages en dialogen, een ingenieuze plot en een virtuoze stijl.


Marente de Moor
Roundhay, tuinscene
2013271030‘Op 16 september 1890 nam een man de trein van Dijon naar Parijs, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen.’ In de eerste zin van deze roman verdwijnt meteen de hoofdpersoon, een uitvinder. In zijn bagage zijn uitgewerkte ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg komt de twijfel. Behoren zijn gedachten hem wel toe? En kan hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan? In de nieuwe eeuw gaat zijn zoon naar hem op zoek, en hij ontdekt wie baat had bij de vermissing, maar ook hoe moeilijk het is geworden om werkelijk spoorloos te blijven. Roundhay, tuinscène is een tragikomische, weemoedige roman over ons groeiende verlangen de dingen vast te leggen voor later, en de wanhopige poging van een zoon om een goede indruk te maken op een verdwenen vader. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Louis Le Prince (1842-?), de uitvinder die het filmpje Roundbay Garden scene maakte jaren voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen.


Margriet de Moor
Melodie d'amour
melodie d amourIn haar negende roman focust Margriet de Moor (AKO Literatuurprijs 1992) op de allesoverheersende kracht die de liefde uitricht in het leven van mensen. Die liefdeskracht kan leiden tot groot geluk en evengoed het leven totaal ontwrichten: altijd is de liefde groter dan de mens kan bevatten. De roman bestaat uit vier verhalen die vanuit verschillende perspectieven aan elkaar zijn geschakeld. Hoofdpersoon is de Rotterdamse stadsarcheoloog Luuk van Doesburg die in alle vier verhalen een dominante bijrol speelt. Eerst als jongste zoon in het huwelijksdrama van zijn ouders dat zich afspeelt in de wederopbouw van de jaren vijftig. Later als overspelige echtgenoot en minnaar van een labiele lerares klassieke talen, die wraakgierig instort als Luuk haar inruilt voor de veel jongere Roselynde. Het slotverhaal wordt verteld door Luuks wettige echtgenote Myrte, die op haar beurt weer een heel eigen liefdespad inslaat. Een knap gecomponeerde, sensitief geschreven roman over de veelkleurige caleidoscoop van de liefde en de prijs die voor passie en overspel wordt betaald. Normale druk.


Ilja Leonard Pfeijffer
La Superba
2012472596De Nederlandse schrijver (1968) is vijf jaar geleden vanuit Leiden per fiets in Genua beland en er gebleven. Hij is verliefd geworden op deze Italiaans stad bijgenaamd 'La Superba' (de hoogmoedige) en wil er in een lange brief aan een Nederlandse vriend (een 'opera buffa van het dagelijks leven' in drie aktes en twee intermezzi) uitbundig en met veel bravoure verslag van doen, om die later uit te werken tot een grote roman over migratie. Ilja zit op het terras en laat de wereld aan zich voorbijtrekken, valt keer op keer voor het vele vrouwelijke schoon ('meisjessurfen'!), raakt geïntrigeerd door een vrouwelijk been, bezingt pooiers en schooiers, legt verhalen van vluchtelingen vast, verliest gaandeweg alle controle, valt ten prooi aan steeds radicalere seksuele verwarring, raakt betrokken bij schimmige zaakjes en krijgt de maffia achter zich aan. 'La Superba' is een alternatieve reisgids van Genua, een breed uitwaaierende, groteske, absurde quasi-autobiografie, een ode aan de verbeelding en satire op de Italiaanse dramatiek en zijn eigen machogedrag en ijdelheid, een aanklacht tegen xenofobie en vooral: een feest om te lezen. Normale druk, volle bladspiegel.


Jannie Regnerus
Het lam
2011453993Deze indringende korte roman vertelt in heldere, ingehouden bewoordingen het relaas van Clarissa, moeder van de vijfjarige Joris die kanker krijgt. Het verhaal begint met Joris' ontdekking van een dood lam op een markt. 's Avonds vraagt hij Clarissa of ook hij kan doodgaan. 'Zijn vraag overviel haar (...) Ze had nog geen waterdicht plan, geen troostrijke verklaring voor sterven (...)' Kort daarop plast Joris 'het vermiljoenrood van de Vlaamse primitieven'. Clarissa ziet alleen nog eindigheid en verval. Eertijds was de wereld een kleurexplosie zoals het altaarstuk 'Het Lam Gods' van de Gebroeders Van Eyck. Nu ziet ze wachtkamers, patiënten, cliniclowns, en haar kind dat lijdt, dat zich verzet tegen zijn moeder die hem uitlevert aan pijnlijke behandelingen. Haar waarnemingen leiden echter ook tot hoopvolle associaties met bezielde kunstzinnige verbeelding. Joris herwint zijn kracht. Ze bezoeken het altaarstuk, waarbij ze hem optilt op ooghoogte met het lam, zodat het goddelijk licht 'neerdaalt op Het Lam, over de engelen en over de toegestroomde aanbidders, maar nu ook een beetje over Joris (...)'. Debuutroman van de Nederlandse beeldende kunstenaar en schrijfster (1971) die eerder enkele non-fictie titels publiceerde.


Ineke Riem
Zeven pogingen om een geliefde te wekken
2012264681Hoofdpersonage is Lioba Hoogenboom, die vanaf jonge leeftijd als halve wees bij haar opa in het fictieve dorpje Oudering op Voorne-Putten woont. Haar excentriciteit en eigenzinnigheid, die door  nuchtere dorpsbewoners wordt aangezien voor hoogmoed, versterken haar eenzaamheid en isolement. Als Lioba niet tot de kunstacademie wordt toegelaten en haar geliefde haar afwijst, komt zij tot een wanhoopsdaad. Als gevolg daarvan valt zij als een Zuid-Hollands Sneeuwwitje in een diepe slaap. Pogingen haar te laten ontwaken zijn vergeefs, totdat een oude dame bij het bed van de slapende verschijnt. Deze knap gestructureerde, maar wat overladen debuutroman van de auteur (1980) is doortrokken van een surrealistische sfeer. Naast (sprookjes-)motieven zijn er tal van verwijzingen naar de Nederlandse of wereldliteratuur; diverse vertellers zijn aan het woord. Een hoofdstuk uit dit lezenswaardige werk is als afzonderlijk verhaal eerder gepubliceerd en bekroond met de Nieuw Proza Prijs 2012. De zwart-witomslagillustratie en illustraties in het binnenwerk zijn van de auteur.


Allard Schroder
De dode arm
2012483121Hoofdpersoon in Schröders stilistisch fraaie roman is Ernst Elfkind Coltersteen. Hij is een onecht kind: over zijn vader (een Amerikaanse vliegenier?) wil zijn moeder niet spreken. Hij groeit op in een burgerlijk provinciestadje, trekt op met Almi, een verstandelijk beperkt buurmeisje, totdat die verdrinkt in de dode arm van een rivier. Ernst ontwikkelt zich tot 'een man van glas', iemand zonder eigenschappen, karakter en beroep. Op zoek naar zijn vader, in Duitsland, omringt hij zich met sprookjesachtige figuren, zoals de duivelse Widergaenger, die later nog eens als Widko opduikt; de Amerikaanse militair Walker, die vol zit met sterke verhalen; de revolutionaire Brigitte; een wellustige, gokverslaafde, oudere aristocrate en zijn schuwe buurmeisje Katharina, jarenlang Ernsts geliefde. Als hij uiteindelijk zijn vader vindt, wordt duidelijk waarom deze verzwegen werd. Schröder kiest opnieuw de Duitse cultuur en de klassieke Oudheid als inspiratiebronnen en voor een hoofdpersoon met tegenstrijdige idealen, die op zoek lijkt naar een soort Arcadië. Kleine druk.


Jeroen Theunissen
De omwegen
2012504463De hoofdstukken in de vierde roman van de Vlaamse schrijver (1977) springen van jaartal op jaartal. De leden van een Belgische familie - vader een zich van socialisme tot nationalisme ontwikkelende politicus, moeder een vrouw in de schaduw - worden gevolgd. Een drieling, drie zoons van wie de namen met Jo beginnen, staat in 1994, op hun achttiende jaar gereed om de wereld in te trekken. Ieder op zijn manier de mislukking tegemoet. Er is een intellectuele, compromisloze wereldverbeteraar; een wordt in Amerika multimiljonair en een is een van land naar land voort reizende vrijheidslievende avonturier. Via omwegen komen zij uiteindelijk weer terug in België, waar de vader, die een vreselijk geheim met zich meedraagt, zijn nadagen als politicus beleeft en de moeder in coma ligt. Personages uit de periferie van de familie worden belicht; incestueuze betrekkingen hebben gevolgen. Een breed vertelde familieroman; het vertelplezier spat er vanaf. Een intrigerend werk, ook stilistisch bijzonder, met een ongewone zeggingskracht.


Vrouwkje Tuinman
De rouwclub
2012281188Tijdens het drukbezochte festival 'Lovalicious' loopt de situatie uit de hand. Er ontstaat paniek in de massa, Harold, de tweede man van het team van festival Walhalla, is hierbij aanwezig. Hij probeert in te grijpen, met fatale gevolgen. Harold overlijdt na een paar dagen op de intensive care. Deze roman geeft een realistisch beeld van het rouwproces. Eerst het ongeloof, dan de vlucht in het zaken regelen, de afstandelijkheid van het afscheid en later pas het verdriet. Door het sociale netwerk rondom Harold bijeen te houden kunnen zijn vrienden de herinneringen aan hem blijven delen. De stijl is toegankelijk en zonder overdrijving. Tuinman (1974) publiceerde vier dichtbundels, ontving in 2010 de Halewijnprijs voor haar oeuvre en schrijft veel voor tijdschriften. Dit is haar derde roman. Zij publiceerde eerder over rouwverwerking na de plotselinge dood van een vriend. De thematiek van de dood van dertigers, wier toekomst nog onvervuld is, is vrij zwaar. Door de nuchtere, persoonlijke uitwerking wordt hier de dood van jonge mensen bespreekbaar.


Wytske Versteeg
Boy
2013105965Versteeg (1983) debuteerde met het alom geprezen 'De wezenlozen' (2012). Haar tweede roman doet hier niet voor onder. De naamloze moeder is psychiater en wordt geconfronteerd met de dood van haar Afrikaanse pleegzoon Boy. De psychische gevolgen voor haar zijn groot. Gaat de politie uit van een ongeluk, de moeder denkt aan moord. Gedreven door wraakzucht gaat zij op zoek naar de moordenaar, naar zij vermoedt Hannah, de lerares drama van Boy. Zij bezoekt Hannah en probeert uit haar herinneringen de dood van haar zoon te achterhalen. Hannahs gebrek aan overwicht in de klas, haar nalatigheid, het spelen van Shakespeares Richard III hebben ernstige gevolgen. In de roman is niet alleen de persoonlijke drang tot wraakneming belangrijk, vooral de analyse van relaties (de ik-figuur en haar omgeving, de ik-figuur en Hannah, de ik-figuur en haar man en Hannah en de klas van Boy) dragen bij aan de schuldvraag. Hannah blijkt uiteindelijk feilloos ieders deel (ouders, docente, klasgenoten) van de schuld aan Boys dood te duiden. Zelfs Boy treft schuld. Een superieur verhaal.


Joost de Vries
De republiek
2012270319Historicus en journalist Joost de Vries (1983) debuteerde met 'Clausewitz', een boek dat voor prijzen genomineerd, maar ook gemengd ontvangen werd. In 'De republiek' zien we een jonge wetenschapper (Hitler-studies) die zijn legendarische leermeester en zijn vriendin verliest, in een geheime-dienstcomplot verzeild raakt en speelt met identiteiten. Dit veelzijdige boek lijkt een spionagethriller, een satire op de academische wereld, een filosofisch-psychologische roman en een coming-of-age-book. Daardoor wordt niet goed duidelijk wat de inzet is van de auteur. Te vaak ook lijkt W.F. Hermans de schrijver geïnspireerd te hebben. Wie door de slordigheden van dit boek heen leest (twee keer hoe iets proeft in plaats van hoe iets smaakt, slokkop in plaats van slokop) heeft er een veelal spannende, geestige en onderhoudende roman aan, bij vlagen voortreffelijk, maar ook bij vlagen ongeïnspireerd van stijl. Dat een consistente thematiek moeilijk valt te ontdekken, doet niets af aan de amusementswaarde van deze montere satire. Kleine druk.


Pieter Waterdrinker
Lenins balsem
2012461562Deze roman van Waterdrinker (1961) speelt zich opnieuw af in Rusland. De tijd is -afgezien van enkel prospecties- die van het einde van de Sovjet Unie. Olaf Weber, een Nederlandse jurist, een man die zijn ouders heeft verloren en alleen in de wereld staat, is door een Belgische organisatie naar Moskou gezonden. Al snel komt hij terecht tussen oplichters en anderszins lichtzinnige. Ook hij belandt aan de zelfkant. Wanneer de schavuit Alexander Perelman hem beweegt om op zoek te gaan naar Lenins balsem - nodig voor Lenins tentoongestelde lichaam; een balsem waar verjongende krachten van uit zouden gaan - ontstaat een spannende queeste naar dit elixer en de formule ervan. Daar zou veel geld mee te verdienen zijn. Dit is een avonturenroman en tegelijk een soort graalroman. Mooie bladzijden zijn gewijd aan de pseudo-tante van Olaf. De keerzijde van het communisme, oligarchische wantoestanden en zelfverrijking, worden in dit boek belicht. Een onstuimig vertelde roman, duizelingwekkend in de veelheid aan avonturen en personages, maar zeker onderhoudend.


Robbert Welagen
Het verdwijnen van Robbert
2012472579Roman over een jonge schrijver, ook Robbert Welagen geheten, die na zijn debuut niet van de wereld, maar wel voor zijn omgeving wil verdwijnen. Hij wil een inhoudsloos, betekenisloos bestaan leiden. Gedreven door de obsessieve wens om onzichtbaar te zijn voor zijn familie en zijn onbereikbare geliefde Chloe lost hij op in de gezichtsloze Duitse stad Rohen, waar hij een uiterst zinnelijke relatie met zijn bovenbuurvrouw aangaat. Als het thuisfront hem ontdekt, trekt hij verder oostwaarts. Ten slotte vestigt hij zich op een eilandje in de Ionische zee en leidt als leraar Engels een minimalistisch bestaan. De door hem zo gewenste leegheid drijft hem ertoe toch met Chloe contact te zoeken, waardoor pijnlijk duidelijk wordt dat zijn bestaan een grote vlucht voor zichzelf is. Robbert Welagen (1981), schrijfdocent, vertelt vanuit een fictief eigenperspectief een verhaal dat door toegankelijke en verzorgde taal uitblinkt. De opbouw van de roman maakt wegleggen lastig, het is een echte pageturner.


Miek Zwamborn
De duimsprong
2013303399Nadat de schrijfster in haar twee eerdere romans het leven op een boorplatform en dat van een boomchirurg volgde, staat nu het onderzoekswerk van de geoloog centraal. De hoofdpersoon maakt reizen naar Zwitserland en Engeland om daar bijzondere fenomenen in de aardlagen te bestuderen. Als haar reisgenoot Jens van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen, zet ze haar tochten alleen voort in de hoop hem ergens aan te treffen waar ze denkt hun gezamenlijke onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. Daarnaast maakt de lezer in een tweede verhaallijn kennis met de Zwitserse geoloog Albert Heim die beroemd werd vanwege zijn eerste ballonvlucht over de Alpen en de maquettes die hij maakte van bergmassieven. Het boek is rijk geïllustreerd met zwart-witfoto's uit het leven van Heim en van bijzondere geologische verschijnselen. Soms is het even raden naar wat de afbeelding nu precies voorstelt, omdat de bijschriften achter in het boek zijn opgenomen. Maar dat draagt tegelijkertijd bij aan de enigszins mysterieuze sfeer die het geheel uitademt en past bij de eenzame stilte die bergbeklimmers op grote hoogte ervaren. Kleine druk. Mooie combinatie van een reisverhaal en de geschiedschrijving van een vakgebied in romanvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten