donderdag 9 mei 2024

Waarom ons werk op Rusland zo belangrijk is / Amnesty International

 Op 24 februari 2022 begon Rusland een grootschalige oorlog van agressie tegen Oekraïne. Ons hart en onze solidariteit gaan uit naar de duizenden Oekraïense burgers die lijden onder het geweld. Sinds het begin van de oorlog onderzoekt Amnesty International talloze oorlogsmisdrijven en volgt de gebeurtenissen op de voet.
 
De oorlog in Oekraïne kent ook een ander front: binnen Rusland begonnen de autoriteiten direct na februari 2022 een heksenjacht op iedereen die kritiek uit op de oorlog. Nieuwe wetten zorgden ervoor dat duizenden mensen werden opgepakt en honderden mensen gevangenisstraf kregen.  
 
Mensenrechtenorganisaties, journalisten en ook lhbti+-activisten kunnen in Rusland hun werk nauwelijks tot niet meer uitvoeren. Amnesty International blijft samen met jou deze mensen steunen. In deze mailing nemen we je mee naar het verzet in Rusland en leggen we uit wat we samen nog kunnen betekenen voor de dappere Russische activisten.    

43 journalisten

 
Ten minste 43 journalisten zijn veroordeeld vanwege anti-oorlogsberichten.

172 individuen

 
In 2023 kregen 54 organisaties en 172 individuen het label ‘Buitenlandse agent’.

65
maanden

 
De gemiddelde straf voor het plaatsen van een anti-oorlogsbericht is 65 maanden.

Wat doet Amnesty?

 
We voeren acties voor vrijlating van gewetensgevangenen, of voor toegang tot medische hulp voor hen in de gevangenis. We strijden voor intrekking van de oorlogscensuurwetten. We helpen mensenrechtenactivisten die onder druk staan met tijdelijke opvang, zodat ze even op adem kunnen komen in het buitenland.

We trainen lokale organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van digitale veiligheid of communicatie. We ondersteunen familieleden en advocaten van activisten die vastzitten. Daarnaast organiseren we solidariteitsacties. Door brieven en kaarten naar de gevangenis te sturen laten we merken dat gevangen mensenrechtenverdedigers er niet alleen voor staan. Lees hier meer over ons werk voor Russische activisten.


 

 
 
 
 
 






 


Geen toekomst zonder natuur / Greenpeace

 

Geen toekomst zonder natuur

We waren in de rechtbank om de Staat tot een stikstofaanpak te laten komen.
 
Ik vond het intens in de rechtbank eind vorige week. Na jarenlang praten, actievoeren, alternatieven aandragen en gesprekken voeren met boeren, topambtenaren en ministers, bleek het nodig om de Staat te treffen in een kort geding. Als laatste middel om de meest kwetsbare natuur te redden door de stikstofneerslag terug te dringen.

Waarom het zo intens was? Omdat ik me rot ben geschrokken dat de Staat in zijn pleidooi stelt dat het redden van de meest kwetsbare natuur niet haalbaar is. En daarmee deze natuur in feite opgeeft. In plaats van zich maximaal in te spannen om zo veel mogelijk te redden.

Greenpeace Nederland vraagt niet het onmogelijke van de overheid. Wél het maximaal haalbare. Er is veel meer mogelijk om de natuur te redden dan wat er nu gebeurt. En er is heel veel meer nodig, omdat de Staat anders de wet blijft overtreden.
 
Uitspraak begin juni 
Rond 6 juni is de uitspraak. Ik ben ontzettend benieuwd. Eind dit jaar volgt natuurlijk ook nog de bodemprocedure. Wij zullen er echt alles aan doen om de natuur te redden. Zonder natuur, geen toekomst.
Sluit je aan als medestander

Duik mee in het donkerste gedeelte van onze oceaan

Video over wat er aan de hand is in de diepzee
© Studio Yoko  / Greenpeace
De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat zie je als je afdaalt in de diepzee. In deze kwetsbare en miljoenen jaren oude onderwaterwereld worden nog altijd nieuwe diersoorten ontdekt.
Duik met ons mee

Gevraagd: jouw mening over de luchtvaart

De luchtvaartsector heeft een groot aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot. Schiphol moet nu maatregelen nemen en gaan krimpen, zegt de minister. We willen graag jouw mening weten over de luchtvaart.
Wat vind jij ervan dat Schiphol het aantal vluchten moet verminderen?

Goed nieuws

Slecht nieuws

Weet ik niet


Extra portie groen

🐙 Dit onheil hangt octopus Casper boven het hoofd…

✍️ Bescherm de wonderen van de diepzee. Teken de petitie!

🌳 We bouwen een epische boom voor de Klimaatmars op de Zuidas eind deze maand. Heb je zin om mee te vlechten?

🏭 Hoe kan het dat Nederland 20 jaar achterloopt met het meten van Tata Steel's uitstoot? Deze reconstructie van Follow The Money geeft je het antwoord.

🤓 Dit zijn jouw successen! Lees nu het jaarverslag van Greenpeace Nederland.

🥗 WIN! Ik mag twee kookboeken van Lisa goes Vegan weggeven. Stuur een mailtje naar redactie@greenpeace.nl met de onderwerpsregel: 'Lisa goes Vegan' en ik gooi je in de tombola. Alleen winnaars ontvangen bericht.

🦗 En, ben jij ook zo benieuwd hoeveel royalty’s een tjirpende krekel en een fluitende vogel inmiddels hebben opgestreken?

Andy Palmen
Met vriendelijke groet,

Andy Palmen
Directeur Greenpeace Nederland
Help mee. Doneer nu

NVV

 Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Steun het veganisme!

De NVV zet zich in om het veganisme te verspreiden en toegankelijker te maken. We ontvangen daarvoor geen subsidies, ons werk wordt mogelijk gemaakt door onze leden en donateurs. Wil jij ons ook steunen? Dat kan op de volgende manieren:

💙 Doe een eenmalige donatie;
🧡 Geef een periodieke gift;
💙 Zet ons in je testament.

Help je mee? Brigitte

Europa op je ontbijtbord / Foodwatch

 



https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/haal-die-bende-van-ons-bord-in-europa/?utm_source=email&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=BendeEU&utm_content=campagnestartpage


Europa op je ontbijtbord

In deze nieuwsbrief geven we je alvast een voorproefje van het Lunch-College en de vele manieren waarop de EU ons voedsel beïnvloedt. Dat begint ’s ochtends al bij het ontbijt. Misschien eet jij dan wel een boterham met kaas en drink je er een glaasje vruchtensap bij. Heb je er ooit over nagedacht hoe de EU jouw boterham beïnvloedt?


Suiker in je sapje

De EU heeft een speciale wet voor vruchtensappen: richtlijn 2001/112. Volgens deze wet mag er geen extra suiker aan vruchtensap worden toegevoegd, maar dat betekent niet dat je ontbijtdrankje direct gezond is. Er zitten zo’n vier suikerklontjes in glas sinaasappelsap, ongeveer evenveel als in frisdrank. En de producent mag nog steeds ‘alleen natuurlijke suikers’ op het pak printen. Daar schieten we niets mee op.


Boterham met landbouwgif

Je boterham bestaat onder meer uit graan. Ongeveer de helft van de landbouwgrond in de EU is bestemd voor graanteelt. Graan wordt per oogst vier tot zes keer besproeid met pesticiden. Slecht voor bodem- en waterleven, maar dit is toegestaan door de EU.

EFSA, de European Food and Safety Authority, geeft advies over de toelating van stoffen als pesticiden en additieven. De Europese Commissie neemt op basis hiervan een beslissing en vraagt vervolgens goedkeuring aan het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie. Zo is glyfosaat laatst weer voor 10 jaar goedgekeurd, terwijl er ook sterke signalen zijn dat glyfosaat onze gezondheid kan schaden.




Het beleid achter je plakje kaas

In Nederland eten we graag kaas op ons brood. We eten gemiddeld zo’n 20 kilo kaas per persoon per jaar. Koeien in de EU produceren enorme hoeveelheden melk: rond de 160 miljoen ton rauwe melk per jaar, voor onder meer die kaas dus. 

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Europa dat er voor altijd voldoende voedsel zou worden geproduceerd. De Common Agriculture Policy, oftewel het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, werd aangenomen in 1962. Boeren kregen vanaf toen inkomenssteun uit Brussel. De landbouw was gericht op schaalvergroting en intensieve landbouw. Wat blijkt? 80% van die subsidie gaat nu naar 20% van de boerenbedrijven. Kleinere boeren profiteren steeds minder van deze ondersteuning. Wel moeten boeren voldoen aan minimale milieueisen om deze subsidie te ontvangen.



EU-landbouwbeleid zet grote stap terug

Of beter gezegd, moesten; want deze milieueisen zijn verleden tijd! Twee weken geleden, op 24 april, stemde het Europese Parlement over voorstellen van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen om milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid af te zwakken.

Ondanks felle protesten van foodwatchers uit heel Europa, werden de voorstellen zonder verder debat aangenomen met 425 stemmen voor, 130 tegen en 33 onthoudingen. Het gaat niet om kleine bedragen: voor de periode 2021-2027 wordt er 387 miljard euro toegewezen aan de landbouw. Deze stap terug in het landbouwbeleid vormt een directe bedreiging voor ons milieu, onze boeren en onze gezondheid.


Meer weten over de EU en het eten op je bord?

Op donderdag 30 mei praten we verder met onze Brusselse collega Suzy Sumner over deze en andere zorgelijke ontwikkelingen. Je hebt de mogelijkheid vragen te stellen en van gedachten te wisselen met andere deelnemers. Geef je hier op voor het interactieve online Lunch-College en word wijzer over het eten op je bord en de EU.

De voertaal van het college is zowel Nederlands als Engels: onze collega Suzy is afkomstig uit Groot-Brittannië. Ze woont en werkt al jaren in Brussel en verstaat Nederlands uitstekend, maar zal zelf haar presentatie in het Engels geven.

Hopelijk tot ziens bij het online Lunch-College!


Met vriendelijke groeten,

Juke 350x150

Juke Fluitsma, campaigner
Schrijf je nu in voor het online Lunch-College over de EU en het eten op je bord!


Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch