zondag 24 december 2017

P.C. Hooft-prijs

 

Nachoem M. Wijnberg ontvangt komend jaar voor zijn poëzie de P.C. Hooft-prijs. Uit het juryrapport: ‘Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan.’
 

van de oo-go

ELK JAAR

Elk jaar komen ze weer
die man en die vrouw
naar de stal,
ligt er een pasgeboren kind
in de voerbak.
De os ademt het warm,
de ezel balkt een slaapliedje,
herders en schapen
komen op kraambezoek,
laten het kind lachen.
Van ver reizen wijzen
naar de stal
de ster achterna,
geven het kind dure cadeaus,
weten niet wat ze moeten zeggen,
doen er het zwijgen toe.
Dat is wel zo verstandig:
het kind moet immers slapen,
ook zijn ouders.
Die twee hebben een lange reis
achter de rug.
De engelen weten dat,
houden hen allen in de gaten,
onmerkbaar.
Zo gaat dit nu al jaren.
Elk jaar gebeurt dit alles opnieuw.
Het brengt licht in de harten
van doodgewone mensen
zoals jij en ik.
Wonderbaarlijk!

© Mari-Anne van Oortmerssen

''De dwaas houdt vast aan het pad en raakt zijn weg kwijt. De wijze verlaat het pad en vindt zijn weg.''


donderdag 7 december 2017

''Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is wie je bent. ''


Nichiel Deylius / letterhakker

In de komende maanden geef ik weer een cursus letterhakken voor beginners en voor het eerst ook een cursus voor gevorderden. Uitgebreide informatie kan je lezen op mijn werbsite, via de volgende link:
Lees meer ...

Foodwatch / voedigsindustrie en kindermarketing!

Beste foodwatcher,

 
K3 prijst chips aan, de Minions hagelslag en Dora koekjes. Voor veel geld worden kinderhelden door de voedingsindustrie voor hun junkfoodkarretje gespannen om kinderen te verleiden hun ongezonde waar te eten.
De politiek en de voedingsindustrie gaven eind vorig jaar eindelijk toe dat deze ongewenste situatie moest stoppen en beloofden maatregelen.



Doe mee!






Teken de actie!



Nu, precies 1 jaar later, hebben we hier niks meer van gehoord en liggen de schappen in de supermarkten op kinderooghoogte nog steeds bomvol dik betaalde kinderhelden die ongezonde waar aanprijzen.
Ons geduld is op. Zelfregulering faalt opnieuw. We gaan nu rechtstreeks voedingsbedrijven aanspreken om dit probleem aan te pakken. Want als ze merken dat hun klanten boos zijn, en ze het in hun eigen portemonnee dreigen te gaan voelen, dan komen ze pas in actie. Doe je mee?


Meer dan de helft van de kinderen in Nederland eet te weinig groente en fruit, zo blijkt uit recente CBS-cijfers. Daarnaast heeft een op de acht kinderen en jongeren (4-20 jaar) in Nederland overgewicht. Kinderen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zowel op vroege als op latere leeftijd. Samen met ouders en het onderwijs heeft de voedingsindustrie hierin een verantwoordelijkheid. Dat heeft ze afgelopen jaar nota bene zelf erkend! Tijd om hun geheugen op te frissen.

Dit is het zoveelste voorbeeld dat zelfregulering in de voedingsindustrie niet werkt. Koste wat het kost proberen ze maatregelen te voorkomen, zelfs als het gaat om de gezondheid van onze kinderen. Er worden veel loze beloftes gedaan, waar in de praktijk maar weinig van terecht komt.
De industrie beweert dat meer juridisch onderzoek nodig is alvorens zij actie kan ondernemen. Maar om een karaktertje van je verpakking af te halen, heb je geen advocaten en wetenschappers nodig. Gelukkig zijn bedrijven doodsbang voor een slechte naam en voor kritiek van consumenten zoals jij. Dus laat de voedingsindustrie weten dat jij hun getreuzel meer dan zat bent, en teken onze e-mailactie!


Bedrijven maken graag gebruik van kinderidolen, omdat ze weten dat dit heel goed werkt om hun producten te verkopen. Vooral voor jonge kinderen zijn bekende figuurtjes aantrekkelijk. Wij zien Nijntje echter liever worteltjes promoten, dan ongezonde producten vol suiker, zout en/of vet. Zo maak je van deze figuurtjes échte kinderhelden. Vind jij ook dat kinderidolen niet op ongezonde producten thuishoren? Doe dan nu mee met onze e-mailactie: roep bedrijven op om fatsoenlijk om te gaan met kindermarketing!
Alvast bedankt!


Met vriendelijke groet,
Jurjen de Waal,
Campaigner




Twitter
Facebook
LinkedIn


 P.S. We hebben je steun heel erg hard nodig! Niet alleen omdat campagne voeren geld kost, maar ook omdat we samen een krachtige vuist kunnen maken. Ga direct naar onze website e

zondag 19 november 2017

ode aan drukke zware tijden


wat een drukte, wat een zware tijden
al die pieten, niet te benijden
voor de inpakpiet zijn er plaktijden
de pepernotenpiet kent baktijden
de paardenpiet heeft rijtijden
maar de ijspiet die kent de ijstijden
sommige pieten zullen al die tijden
met regelmaat dik overschrijden
ze hebben nooit gehoord van rusttijden
blijven zich gedreven wijden
zullen het goede nieuws verspreiden
en dat is weet ik van alle tijden
met werken zijn ze niet te misleiden
ze zullen chocoladeletters blijven snijden
hulppieten blijven opleiden
hoe ze paardenhoeven moeten bijsnijden
en sinterklaas kunnen rondrijden
och, och wat een zware tijden
te zwijgen over de wedstrijden
pepernotenmeel, niet aan te rijden
zoveel baksel, niemand hoeft honger te leiden

en dan na al die drukke tijden
een pakje om een ieder te verblijden
pff wat een zware tijden

Anne Hanse

dinsdag 14 november 2017

Spoedactie Amnesty International: uitzetting naar Aghanistan

''Sommige mensen creëren hun eigen storm en zijn dan verbaasd wanneer het regent.''


''Als je de talenten hebt om een appel te worden, word dan die mooie appel. Probeer niet wanhopig een peer te zijn.''


Wonen in een verticaal bos




Wonen in een verticaal bos
In navolging van Milaan krijgt Utrecht binnenkort een groene flat. De woontoren krijgt 360 bomen, 9640 stuiken en heesters. 'Het brengt duurzaamheid in hoofden van mensen.'




zondag 22 oktober 2017

Worrying

Inspirational And Motivational Quotes Of The Day

Jeanne Sarah Bellaiche

madames - Jeanne-Sarah Bellaiche, Céramiste. Création de céramiques contemporaines en Bretagne.
Artodyssey: Esma Paçal Turam

oktober / GEDICHT van wijlen René Mijnders

oktober

in een zucht, kantelt de zomer,
haar randen brokkelen af.
de opgesmukte kleuren,
uit warmgeworden groen,
tokkelen over kasseien,
op gretig ritme, verdoold
door kromme wind.
de muggen zijn al wolkig.
hier druist een droevigheid.
het zachte van de zomer,
wordt ontmanteld, vóór het
in stormen vluchten kan.

René Mijnders

woensdag 11 oktober 2017

''Liefde is een dans. Soms zit je in een flow, soms trap je op elkaars tenen, soms lijkt het of jouw partner naar totaal andere muziek luistert.''


Doodstraf


Doodstraf

Elke dag vinden er executies plaats. Overheden doden mensen voor uiteenlopende misdrijven – soms zelfs voor handelingen die helemaal niet strafbaar zouden moeten zijn. Amnesty zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 141 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, bijna twee derde van alle landen ter wereld.

Het probleem

De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. De Universele Verklaring is juridisch niet bindend. Internationaal wel bindend zijn de VN-verdragen en bijbehorende protocollen. De Verenigde Naties hebben in 1989 een protocol aangenomen dat afschaffing van de doodstraf voorschrijft. Inmiddels hebben 85 landen dit protocol geratificeerd.
Hoewel internationaal recht zegt dat de doodstraf toegepast kan worden voor de ‘meest ernstige misdrijven’, is Amnesty van mening dat deze straf nooit mag worden opgelegd.
© AP
Een jongeman huilt bij een openbare executie in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar vijf mannen worden opgehangen.

De doodstraf in cijfers

  • Amnesty strijdt sinds 1977 tegen de doodstraf. Toen voerden zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 141 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft – dat is meer dan twee derde van alle landen ter wereld.
  • 1.032 executies in 23 landen wereldwijd in 2016 – 37 procent minder dan in 2015. Dat jaar telde Amnesty nog 1.634 executies in 25 landen, het hoogste aantal sinds 1989.
  • Amnesty registreerde 3.117 doodvonnissen in 55 landen in 2016; een opmerkelijke toename vergeleken met 2015 (1.998 doodvonnissen in 61 landen).
  • Top 5 executies: China, Iran, Saudi-Arabië, Irak en Pakistan; de laatste vier landen waren verantwoordelijk voor 87 procent van alle executies. Het aantal doodvonnissen dat in China is voltrokken is niet meegeteld. Dat is een staatsgeheim, maar we vermoeden dat het er duizenden zijn.
  • Verenigde Staten komen in 2016 voor het eerst sinds 2006 niet in de top 5 voor; met 20 executies was 2016 het jaar met laagste aantal voltrokken doodvonnissen sinds 1991 in de VS.
  • Executiegolf in Vietnam: 429 gevangenen werden tussen 6 augustus 2013 en 30 juni 2016 geëxecuteerd. Alleen in China en Iran vonden meer executies plaats in dezelfde periode.
  • Zeker 18.848 mensen zaten in 2016 in de dodencel.
  • Meest gebruikte executiemethodes: onthoofding, ophanging, dodelijke injectie en vuurpeloton.
  • In Iran en Noord-Korea worden executies in het openbaar uitgevoerd.
  • In Europa wordt alleen in Wit-Rusland de doodstraf nog opgelegd en uitgevoerd.
In de cijfers is het aantal executies in China niet meegerekend. Waarschijnlijk werden daar nog eens duizenden mensen geëxecuteerd, maar omdat doodstrafcijfers in China staatsgeheim zijn, kan niet worden vastgesteld om hoeveel executies het gaat.
© Morteza Nikoubazl / Reuters
Majid Kavousifar en zijn neef Hossein Kavousifar werden op 2 augustus 2007 opgehangen aan een hijskraan in de Iraanse hoofdstad Teheran. Honderden mensen keken toe.

Zes argumenten waarom Amnesty tegen de doodstraf is

De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Amnesty is altijd tegen de doodstraf. Daar hebben we verschillende redenen voor.
1. De doodstraf betekent een schending van het recht op leven. Het recht op leven is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Bovendien is het een vorm van marteling. Het recht op een leven vrij van marteling is eveneens een mensenrecht.
Diverse executiemethoden zijn een schending van het Verdrag tegen Foltering en andere Wrede, Onmenselijke en Onterende Behandeling of Bestraffing. Dit geldt bijvoorbeeld voor steniging en het gebruik van gas om iemand leven te beëindigen. Waarschijnlijk geldt het ook voor ophanging. En in Amerika groeit de twijfel over de dodelijke injectie. Het wachten op de voltrekking van het doodvonnis is ook een vorm van wrede en onmenselijke behandeling. Veel gevangenen in de dodencel ervaren grote angst over hun naderende dood.
2. De doodstraf is niet terug te draaien, terwijl er fouten kunnen worden gemaakt. Er is altijd het risico dat een onschuldige wordt geëxecuteerd. Zo zijn in de Verenigde Staten sinds 1973 159 mensen ter dood veroordeeld die later werden vrijgesproken. Anderen zijn geëxecuteerd terwijl ernstig wordt betwijfeld of zij wel schuldig waren.
Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde.
3. De doodstraf heeft geen afschrikkend effect. Landen die de doodstraf toepassen beweren vaak dat die straf mensen ervan weerhoudt ernstige misdrijven te plegen. Onderzoeken spreken dit echter tegen. Er is geen verband tussen de doodstraf en het aantal misdrijven in een land of deelstaat. Sommigen zeggen dat de doodstraf de enige manier is om moordenaars en verkrachters definitief onschadelijk te maken. Maar dat is in strijd met het beginsel dat straffen alleen betrekking mogen hebben op misdrijven die zijn gepleegd, niet op misdrijven die nog gepleegd zouden kunnen worden.
4. Door discriminatie in de rechtspraak heb je een grotere kans ter dood te worden veroordeeld als je arm bent of tot een etnische of religieuze minderheid behoort. Voor arme en gemarginaliseerde groepen is het ook moeilijker een goede advocaat in te huren die een doodvonnis kan voorkomen.
Een paar voorbeelden: juryleden in de Amerikaanse staat Washington leggen drie keer zo vaak de doodstraf op aan een zwarte verdachte dan aan een blanke in een vergelijkbare zaak. Als je in de staat Louisiana een misdrijf begaat tegenover een blanke, dan is de kans dat de verdachte de doodstraf krijgt 97 procent groter dan wanneer het slachtoffer een zwarte is.
5. Sommige landen die veel executies uitvoeren hebben geen eerlijk rechtssysteem. In landen als China, Saudi-Arabië, Iran en Irak, waar de meeste executies plaatsvinden, krijgen mensen vaak een oneerlijk proces. Er zijn daar veel doodstraffen opgelegd, terwijl er geen ander ‘bewijs’ was dan een met marteling afgedwongen bekentenis.
6. De doodstraf wordt gebruikt als politiek middel. In sommige landen zetten de autoriteiten de doodstraf in om politieke tegenstanders uit te schakelen.
 Amnesty strijdt sinds 1977 tegen de doodstraf. Toen voerden zestien landen de doodstraf niet uit. Nu hebben 141 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft.
© © Amnesty International
Amnesty strijdt sinds 1977 tegen de doodstraf. Toen voerden zestien landen de doodstraf niet uit. Nu hebben 141 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft.

De doodstraf in acht vragen

 Als je iemand vermoordt, dan verdien je het toch om ook gedood te worden?
Nee. Iemand executeren omdat hij of zij iemands leven heeft genomen is wraak, geen gerechtigheid. Een samenleving waarin mensen worden geëxecuteerd, doet hetzelfde als wat zij wil bestrijden: iemand vermoorden. In artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat dat iedereen recht op leven, op vrijheid en op veiligheid heeft. De mensenrechten gelden voor de besten en de slechtsten onder ons. De doodstraf is de ergste schending van het recht op leven en mag dus nooit worden opgelegd, ook niet als iemand iets vreselijks heeft gedaan.

2. Helpt de doodstraf misdrijven te voorkomen?

Nee, uit onderzoek blijkt dat er geen bewijs is dat de doodstraf beter helpt om misdrijven te voorkomen dan gevangenisstraf. In landen waar de doodstraf werd afgeschaft, nam het aantal misdrijven niet toe. En in sommige landen daalde het aantal misdrijven. Uit onderzoek in Canada blijkt bijvoorbeeld dat het aantal moorden in 2008 lager was dan in 1976, toen de doodstraf werd afgeschaft.

3. Is de doodstraf een middel om terrorisme tegen te gaan?

Na een terroristische aanslag overwegen sommige regeringen de doodstraf weer in te voeren. Daarmee willen ze laten zien dat ze er alles aan doen om de nationale veiligheid te beschermen. Mensen die bereid zijn te sterven voor hun idealen, zoals zelfmoordterroristen, zullen zich niet door de dreiging van de doodstraf laten weerhouden om terreurdaden te plegen.

4. Is levenslange gevangenisstraf niet net zo wreed als de doodstraf?

In de Verenigde Staten is door activisten tegen de doodstraf vaak voorgesteld die straf om te zetten in levenslange opsluiting in een cel ‘waarvan de sleutel wordt weggegooid’. Levenslange opsluiting kan gerechtvaardigd zijn als er een kans is dat de veroordeelde nogmaals een zwaar misdrijf zal begaan. In gevallen waar de publieke verontwaardiging heel groot is (zoals bij kindermoordenaars en massamoordenaars) kan het voor de veroordeelde levensgevaarlijk zijn om vrijgelaten te worden. Levenslange gevangenisstraf zonder kans op eerdere vrijlating wordt tegenwoordig echter steeds meer gezien als een wrede straf. Het Europese Hof voor de Mensenrechten vindt dat bij levenslange gevangenisstraf de kans op eerdere vrijlating altijd reëel moet blijven.

5. Als de meerderheid van de bevolking van een land voor de doodstraf is, dan kan deze straf worden ingevoerd. Dat is toch democratisch?

Grote steun van de bevolking voor de doodstraf gaat vaak samen met een gebrek aan informatie over de gevolgen ervan. Het grootste misverstand is dat de doodstraf helpt om het aantal misdrijven terug te dringen. Daarvoor is geen bewijs. Vaak realiseren mensen zich niet dat het risico bestaat dat een onschuldige wordt geëxecuteerd en dat doodvonnissen geregeld worden opgelegd na een oneerlijk proces. Door discriminatie in de rechtspraak hebben arme mensen of leden van een etnische of religieuze minderheid een grotere kans om ter dood te worden veroordeeld.
Alleen met goede kennis over de doodstraf kan een zinvol debat over de doodstraf worden gevoerd. En uiteindelijk is het de regering die een besluit neemt over het toepassen van de doodstraf, niet de publieke opinie.

6. Is er een menselijke en pijnloze manier om iemand te executeren?

Elke vorm van executie is onmenselijk. Een dodelijk injectie wordt vaak als iets humaner gezien, omdat het lijkt alsof iemand rustig inslaapt. In werkelijkheid is zo’n injectie even barbaars als bijvoorbeeld onthoofding, elektrocutie, vergassing of ophanging. Het zoeken naar een ‘menselijke’ manier om iemand te doden is vooral bedoeld om deze vorm van straf aangenamer te laten lijken. In de blog ‘De dood in een flesje’ kun je hier meer over lezen.

7. Wat zegt het internationaal recht over de doodstraf?

Enkele internationale verdragen kennen ‘facultatieve protocollen’ (aanvullende verdragen) waarin wordt opgeroepen tot afschaffing van de doodstraf: het Tweede Protocol bij het VN-verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten (BuPo), het Zesde en Dertiende Protocol bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Protocol bij het Amerikaanse Verdrag voor Mensenrechten. Deze protocollen schrijven afschaffing van de doodstraf voor in vredestijd, het Europese Verdrag ook in oorlogstijd. Volgens het BuPo-verdrag en het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind is het verboden de doodstraf op te leggen voor misdrijven die zijn begaan door mensen onder de 18 jaar, volgens het Amerikaanse verdrag ook aan mensen ouder dan 70 jaar. Ook is vastgelegd dat zwangere vrouwen niet terechtgesteld mogen worden. Hoewel internationaal recht bepaalt dat de doodstraf toegepast kan worden bij de meest erge misdrijven zoals moord, is Amnesty van mening dat de doodstraf nooit gerechtvaardigd is.

8. Waarom is Amnesty eigenlijk tegen de doodstraf?

Landen mogen toch zelf bepalen hoe ze misdadigers bestraffen?”]Amnesty International streeft naar naleving van alle mensenrechten zoals die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan vermeld. De mensenrechten gelden voor de besten en de slechtsten onder ons. De doodstraf is de ergste schending van het recht op leven en mag dus nooit worden opgelegd, ook niet als iemand iets vreselijks heeft gedaan. Ook is het een vorm van marteling, wat volgens de Universele Verklaring verboden is. Bijna alle landen ter wereld hebben beloofd de mensenrechten te zullen respecteren. Daar houden we de regeringen aan.

Wat doet Amnesty?

  • Amnesty International zet zich sinds 1977 in voor de onvoorwaardelijke afschaffing van de doodstraf. Voor ons is het doorslaggevende argument tegen de doodstraf dat het een wrede en onmenselijke straf is.
  • De doodstraf is een vorm van marteling. Alle landen die het Folterverdrag hebben ondertekend, zijn verplicht zich daaraan te houden. Dat betekent dat zij de doodstraf niet mogen uitvoeren. Daarnaast wordt in verschillende facultatieve protocollen (aanvullende verdragen) bij internationale verdragen de doodstraf verboden. Amnesty zet zich in voor de naleving van het Folterverdrag en de protocollen.
  • Amnesty zet spoedacties op touw om te bereiken dat dreigende terechtstellingen worden opgeschort en omgezet in andere straffen.
  • Amnesty constateert een tendens tot afschaffing van de doodstraf en moedigt de landen waar deze straf nog bestaat aan om deze ook uit te bannen of ten minste een moratorium erop af te kondigen. Bij een moratorium op de doodstraf is deze niet afgeschaft maar worden geen doodvonnissen meer voltrokken.
  • Steun is enorm belangrijk voor gevangenen. Te weten dat ze niet vergeten zijn, geeft hen de kracht om vol te houden. Met groetenkaarten laten we terdoodveroordeelden weten dat we ze steunen.

Ontwikkelingen

Amnesty constateerde in 2015 een dramatische stijging van het aantal executies wereldwijd. In de afgelopen 25 jaar registreerde Amnesty International niet zo’n hoog aantal voltrokken executies. In 2016 daalde het aantal voltrokken doodvonnissen echter weer flink met 37 procent ten opzichte van 2015. Wel werden er in 2016 met een groei van 56 procent aanmerkelijk meer doodvonnissen opgelegd.
Vier landen – Iran, Saudi-Arabië, Irak en Pakistan – zijn verantwoordelijk voor 87 procent van alle geregistreerde executies. In dit totaal is China niet meegerekend. Waarschijnlijk werden daar nog eens duizenden mensen geëxecuteerd. Omdat doodstrafcijfers in China staatsgeheim zijn, kan niet worden vastgesteld om hoeveel executies het gaat.
Eind 2016 wachtten wereldwijd nog 18.848 mensen in de dodencel op de voltrekking van hun vonnis ten opzichte van 20.292 mensen in 2016. Een daling van iets meer dan 7 procent. Het aantal landen waar doodvonnissen werd voltrokken daalde licht, van 25 naar 23.
Positief is dat de meerderheid van alle landen in de wereld de doodstraf voor alle misdrijven heeft afgeschaft.

Amnesty’s oproep

  • Landen die de doodstraf nog toepassen moeten onmiddellijk stoppen met het executeren van mensen.
  • Landen die geen mensen meer executeren moeten de doodstraf voor altijd uit hun wetboeken schrappen.
  • Alle doodvonnissen moeten worden omgezet in gevangenisstraffen.