zondag 29 november 2015

van de oo-go reizende dichters van Goeree-Overflakkee

Jaren geleden had ik een vriendinnetje van 8 jaar. Ik was 50 jaar ouder. Ze woonde dicht bij me in de buurt en wipte vrijwel dagelijks even aan. Met schoolvriendinnetjes, broertje, hond of kat, of met alles en iedereen in haar kielzog. Het leukst voor mij was 't als ze alleen kwam.
Als vrouwen onder elkaar kletsten we heel wat af. Ondanks het grote verschil in leeftijd hebben we één ding opvallend gemeen. We zijn regelmatig verliefd, of verliefd geweest. Alleen zij vertelt 't.
--Ik ben nu op Jeroen.--  "Zo, en weet Jeroen dat?" -- Ik heb een briefje geschreven om te vragen of hij ook op mij is. Dat heb ik onder het zadel van zijn fiets geplakt. Toen ben ik achter het fietsenhok gaan staan om te zien of hij het in de gaten had. Hij zag het niet eens.--  "Vind je 't gek? Je had het op het zadel moeten plakken, sufferd."  --Nee!!, dan ziet ie het zoooo.--
--Als we vakantie hebben, fantaseert ze, dan gaan we samen een dag ergens heen. Jij en ik. Naar de Efteling, de film, de dierentuin Of naar een fabriek. Ik zou best eens een fabriek van binnen willen zien.--  "Moeilijk, je weet toch dat ik geen auto heb."  --Dan blijven we hier bij jou thuis. Gaan we samen op de bank zitten verzinnen waar we overal heen gaan als je een auto krijgt.-- Zo eenvoudig zijn haar oplossingen voor mijn problemen.

Ze plukt een handvol madeliefjes. --Zal ik een ketting voor je rijgen?-- "Doe maar". Ze schikt de bloemetjes in mijn haar en geeft me dan een compliment dat ik nooit eerder kreeg. --Ik vind je zo lief. Weet je, ik vind je liever dan een mens--.
Nu, 25 jaar later, weet ik nog niet wat ze bedoelde.

Tannie van Eck,   Oude Tonge.

réfugiés / vluchtelingen

24 heures en imagesDes enfants se blottissent sous des couvertures de survie à Lesbos, le 22 octobre. Cette photo fait partie de l'album qui illustre le récit poignant du photoreporter Aris Messinis, qui couvre pour l'AFP l'arrivée des migrants sur les côtes grecques. A l'issue de son témoignage, ce dernier conclut : "Peut-être que si on continue à montrer ces images, quelque chose changera. C'est mon espoir".

Imagine!

24 heures en imagesMoment de poésie et d'espoir après la tragédie : un pianiste joue "Imagine" de John Lennon près du Bataclan, le 14 novembre.

Paris a hélàs les honneurs de la couverture de ce magazine

24 heures en images - La une de Time dédiée à la guerre contre Daech

Herdenking van de slachtoffers van terrorisme in Parijs



24 heures en imagesAngela Merkel, François Hollande et la maire de Paris Anne Hidalgo se recueillent sur la place de la République, au soir du mercredi 25 novembre.

droomplek

Chaise peinte en bleu et dont l'assise et le dossier sont recouverts de tissus africains:

Burkina Faso

Village - Burkina Faso, West Africa  #Photography #World:

Edison voor Daphnis en Chloé



Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wint de Edison Klassiek 2015 voor zijn cd met het complete ballet Daphnis et Chloé van Maurice Ravel. Chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin leidde het orkest en het Groot Omroepkoor voor deze opname.

Volgens het juryrapport is deze cd een “exemplarische opname” van dit werk: “De weelderige klankrijkdom van het Rotterdams Philharmonisch is voelbaar, van de diverse solistische momenten tot aan de extatische climax aan het slot.” U bestelt de CD in onze webshop.
Zou het kind dat je eens was,
geïnspireerd geraakt zijn door
de volwassene die je nu bent?

muziek / musique

Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight for the imagination and life to everything.’ - Plato

Beebox / biologische box

De houtkachel knispert zacht, de vlammen van de kaarsen in het raamkozijn dansen vrolijk heen en weer. Heerlijk tafelen met vrienden, familie of kennissen met een vrolijk kerstmuziekje op de achtergrond. Wij krijgen er al weer helemaal zin in! Daarom hebben we ook dit jaar weer een kerstbox, speciaal voor jou. Onze abonnees gaven ons vorig jaar trouwens een dikke 8 (!) voor de kerstbox.

Ook dit jaar willen we je weer graag helpen om een heerlijk 4-gangen kerstdiner op tafel te zetten voor je familie en vrienden. In de kerstbox zitten de lekkerste ingrediënten van de beste biologische Nederlandse boeren. Met deze kerstbox zet je gegarandeerd een uniek en speciaal diner voor je familie en vrienden op tafel. Met zorg samengesteld door onze chef.

De vier verrukkelijke gangen van het beebox kerstdiner:
  • Gerookte paling met mierikswortel en tartaar van rode biet en appel
  • Romige paddenstoelensoep met winterpostelein
  • Hertenbiefstuk (150 gr p.p écht Hollands wild) met rode wijnsaus en mousseline van aardappel-knolselderij
  • Semifreddo van stroopwafel met stoofpeertjes
Met de kerstbox ontvang je in één keer alle verse ingrediënten én recepten die je nodig hebt om een kerstdiner van vier heerlijke gangen te bereiden voor 4, 6, 8, 10 of 12 personen. Alles wat je nodig hebt, wordt in één keer vers bij je thuisbezorgd in de avond van woensdag 23 december. Je voegt zelf enkel nog basis ingrediënten toe, zoals olie en kruiden. 

 Wijnpakket
Speciaal voor de kerstbox heeft het beebox team een unieke selectie Nederlandse wijnen gekozen die jij exclusief samen met je kerstbox kan bestellen. In het wijnpakket vind je 3 flessen Coulisse Barique wit en 3 flessen Coulisse Barique rood. De wijnen zijn afkomstig van Wijngoed Gelders Laren en worden zelfs geschonken bij 3 Michelin sterrenrestaurant De Librije van Jonnie & Thérèse Boer! De 6 flessen wijn kosten samen €65,- en worden gemakkelijk tegelijk met jouw kerstbox bij je thuisbezorgd. Je kunt maximaal 3 pakketten bestellen.

Poëzie

Zelf - Pieter Boskma (De Bezige Bij)
In
Zelf doet Pieter Boskma een buitengewone poging om te verwoorden hoe de rouw om zijn vrouw doorwerkt tot in de kern van zijn dichterlijke persoonlijkheid. Zoekend naar een uitgang uit de rouw bewandelt hij een veelsporig ‘Padenpad’ in de vorm van 39 zelfportretten. Boskma beroept zich op de eeuwenoude wijsheden die liggen opgeslagen in de klassieke genres van klaagzang en epos. Hij gebruikt ritmewisselingen en stijlfiguren om de artificialiteit van het zelfbegrip uit te lichten. Dit proces van wording heeft op de dichter een geneeskrachtige uitwerking, al gaat het einde van de rouw gepaard met een afscheid van het zelf dat zijn vrouw heeft liefgehad. Wat overblijft is een ‘verbeeld’ of poëtisch zelf dat niet vastligt, maar zich voortbeweegt met een ‘in zichzelf besloten gang van schoonheid en voltooiing.’